2014. június 6., péntek

12.fejezet



Tizenkettő



Fél órával Lara aznapi távozása után Tonin életre kelt. Kigördült a kabinból, előrenyújtotta gépkarját, és munkához látott az ajtó nyitópaneljénél. Pár perc alatt megkerülte a fő áramköröket, és alig pár centiméter rést hagyva kinyitotta az ajtót.
A résen át kinyújtotta videoérzékelőit, amellyel háromszázhatvan fokos képet kaphatott a folyosóról. Az elhaladók nem vehették észre az apró nyílást és a beékelt kamerát.
Majdnem egy órába telt a várakozása. Ezalatt számos MSE-6 kiszolgáló droid haladt el az ajtó előtt, de nem vették észre őt. Nem sokkal később egy magányosnak tűnő modell haladt el előtte.
Tonin halkan elciripelte a „Gyere ide!” jelzést. A droid a hang irányába fordult, processzora elemezte a hallottakat, s úgy dönthetett, a hívás nem akadályozta nagymértékben a primér programját. Az ajtó felé indult.
Tonin kinyújtotta mechanikus karját és beleakasztotta a droidba. Amaz próbált kiszabadulni és meglógni a kerekein, de Tonin végleg csapdába ejtette, áthúzta az ajtón, majd bezárta a kijáratot.
Ezután munkához látott.

A hátára fektette a kiszolgálódroidot. Annak kerekei pánikszerűen pörögtek. Tonin ezzel nem foglalkozva felnyitotta a droid agyához vezető ajtókat, karját belevájta a gépezet bemeneti nyílásába.

Amint az új program végigfolyt a kis droid agyán, a kerekek forgása menten le is állt.


A nap végére Tonin már három kiszolgálódroidnak parancsolt, míg az egyik a feladathoz szükséges hozzávalókat – jelenleg például egy, a kerekek lecseréléséhez szükséges mágnestalpat – gyűjtötte be.


Wedge négy csapata – a Zsiványok, a Lidércek, a Lándzsák és az Üstökösök – küldetést küldetésre teljesítettek, volt, hogy egy nap kettő bevetést is maguk mögött tudhattak. Legtöbb esetben csak egy osztag szállt harcba. Máskor, egy osztag kísérte a Lándzsákat és Üstökösöket, vagy a Lidérc osztag került a földi bombázók helyére. De előfordult az is, hogy a Falsehood tűnt fel meglehetősen látványos helyeken, Wedge-dzsel és Csubakkával a volán mögött, biztonságban elmenekülve a helyszínről.
A hét végére a Mon Remonda legénysége teljesen elvesztette a fonalat, hogy a naptár melyik napjánál tartanak, és nagyon kevés idő jutott eligazításon, bevetésen és alváson kívül másra.
A hét végére, Wedge és egy birodalmi admirális hadjárata mellett, Zsinj hadúr is több millió kreditet szórt el, többet annál, amennyit egy új köztársasági pilóta valaha is remélhet magának.


Melvar a szokásos lopakodó módon osont be az irodába, a termináljánál ülő Zsinj azonban nem akarózott reagálni rá. Melvar szándékosan hangosan húzta az íróasztal elé a székét, de még így sem kapott választ. Végül köhintett egyet.
- Kikészítenek. – Zsinj szomorúan csóválta a fejét, miközben csalódottan leste a terminál egyik monitorját. – Holtan akarnak látni, Melvar.
- Ez természetes – mondta a tábornok. – Ön a legnagyobb ellenségük. A maga halála az aduász, melyet felmutathatnak.
- Nézze csak. Az üzleteim nem titkosak többé – nem csupán a Birodalom terén, de még a Lázadó területeken sem. A Counterpunchot felfedezték a Vispil bolygón, és kitiltották a rendszerből, amiért a helyi hatóságokat nem sikerült lefizetni. A legnagyobb pénzhozóimat rakták ki a saját rendszereimből. Az elmúlt hét során nyolc százalékkal csökkent a bevétel. És még ha ez nem lenne elég, a Millennium Falcon repked mindenfelé, ezzel további lázadást szítva. – Felsóhajtott. – És a Temetés Terv coruscanti érintettjei? Mihasznák. Féltucat terrorcselekedetet lefüleltek és megakadályoztak. Az emberek és a nem emberi lények közti szakadék egyre kisebb. A munkámnak, a sokévi munkámnak mind befellegzett.
- Ez visszalépés, uram.
- Nem. Hát nem látja? Az ellenségeim egyre közelebb férkőznek, és semmi sem tartja vissza őket attól, hogy megmutassák oroszlánkarmaikat. – Zsinj ismét felsóhajtott. – Kezdem tényleg azt hinni, hogy rájöttek a dologra. Hogy Dr. Gast beszélt a halála előtt. És hogy a Lázadók és a Birodalom egy követ fúj.
- Képtelenség!
- Nem az. Még maga mondta: én vagyok a legnagyobb ellenségük. Mi adna ennél jobb okot az együttműködésre?
Melvar sokáig nem szólt. Régóta dolgozott a hadúrral, és tény, hogy látta már szomorúbbnak, viszont kétségtelenül most látta a legreménytelenebbnek és legpesszimistábbnak. Ami, az elmúlt hetekhez képest, jelentős változás volt. A hadurat mindig is az eltántoríthatatlan optimizmusáról és tenni akarásáról ismerte meg. De most, habár nem látszott semmi jele annak, hogy leadta volna méretes pocakját, mégis valahogyan soványabbnak nézett ki.
- Maga szerint győzni fognak? – tudakolta Melvar.
Zsinj mély levegőt vett, majd bólintott.
- Azt hiszem, ez csak egy megérzés, de már győztek is. Megállították a folyamatokat, melyeket elindítottam. Most ők diktálják a tempót. Most az ő folyamataik indultak be, és jelenleg nem tudom, hogyan vethetnék véget ennek az állapotnak.
- Maga szerint, mit kéne tenni ahhoz, hogy kicsikarjunk egy győzelmet ebből? Mi a legkevesebb, amit tehetünk? Megcsináljuk.
Zsinj kikapcsolta a monitort, majd gondolkodóba esett. Melvar felé fordult, és számolni kezdett az ujjain.
- Egy. Megtartjuk az Iron Fistet.
- Világos.
- Kettő. Megtartunk annyi befektetést, amennyit csak tudunk.
- Ez már nehezebbnek ígérkezik. Amíg eltitkolva tartjuk egyiket a másiktól, addig előfordulhatnak nem kívánatos információmorzsák. A Lázadók minél több üzletről tudnak, annál többről fognak tudni. Statisztikailag viszont, mindet nem fedezhetik fel. A fontosabbak megmaradnak.
- Három. Időre van szükségünk, hogy újraépítsünk, javítsunk és gyógyuljunk.
- Ami azt illeti, most már rendeltetésszerűen is bevethetjük a Second Deathet. Meglesz, uram.
- Négy. Új tervet eszelünk ki az Új Köztársaság ellen.
- Ez azt jelenti, számítsunk a Rankor Bázisra és az Erőboszorkányokra. Ki kell deríteni, mit csinálnak, és hogy miképpen csinálják. Minél több utat járunk be, annál több vezet a Lázadókhoz és a Birodalomhoz.
- Öt. Ami tulajdonképpen a hármas terv előtt áll. Megöljük Solo tábornokot és annyi közeli barátját és segítőjét, amennyit csak tudunk.
- Ez lesz talán – mondta Melvar -, a terv legélvezetesebb része.


Zsinj megjelent Lara új munkaállomásánál, a hídon.
- Pethotel hadnagy. Hogy megy a munka?
- Jól. El sem tudná képzelni, milyen jó érzés újra ezt csinálni.
- Jó, jó. Azonban az elmúlt napokban, már ha illene ilyet mondanom, fáradtnak tűnt. Karikák a szemei alatt. Rossz közérzet.
Lara bólintott.
- Eltartott egy kis ideig, míg alkalmazkodtam a hajó életéhez. Meg kellett változtatnom az alvási szokásaimat. – Ez nem volt meglepő, ha az ember egész éjjel Toninnal dolgozik és programozik, ne is számítson másra. – De most már minden rendben.
- Megkapta az adatcsomagot, amit önnek küldtem?
- Igen.
- És, mi a véleménye?
Habár a körülöttük lévő személyzet látszólag mélyen beletemetkezett saját munkaállomásába, Lara mégis biztos volt benne, hogy mindannyian hegyezik a fülüket. El kellett, hogy mosolyodjon. A Hírszerzés emberei már-már fájdalmasan kiszámíthatóak.
- Nos, akárki állította össze azt az adatfájlt, nem végzett jó munkát. Azt értem, hogy a Millennium Falcon első küldetése a Kidriff 5-ön történt. Elvégre, ott voltam. Ami azt jelenti, az elsődleges célpont a Falcon, másodlagos pedig Antilles parancsnok és az összes vadászosztaga volt.
Zsinj komoran bólintott.
- Ennyit a titkosításról. Ami viszont most fontosabb, mit szűrt le a viselkedésükből?
- Solo tábornok igyekszik előcsalogatni magát és a flottáját, mindezt rendkívül fontosnak találja.
- Miért?
Lara megvetően elmosolyodott. Egyszerű az egész; megvetőnek kell mutatkoznia.
- Azt hiszi magáról, hogy fontos ember. A jelenléte az egyetlen dolog, mely erősíti a Lázadó szimpatizánsokat. Amit azonban személyesen gondolok, az az, hogy Solo kétségbeesett. Még nem ért el jelentős sikert a hadjárat során. Ha veszít, leváltják posztjáról; ha pedig leváltják, a rangjának annyi.
- Nem hinném, hogy emiatt aggódna.
- Mert nem is aggódik. – Sikerült kapásból válaszolnia valami hazugságot, amit Zsinj bevehet. – Ő maga nem. De a nő, akit szeret, igen.
- Á.
- Tudja, hogy egy jött-ment csempész nem gyakorolhat rá befolyást; de egy Lázadó tábornok, az már igen.
- De csak akkor, ha sikerrel jár.
- Így bizony.
- Érdekes feltevés.
- És ez még nem minden. – Lara csak remélni tudta, émelygése nem tűnik fel Zsinjnek.
Volt egy teóriája, ami a Millennium Falsehood útvonala alapján meghatározta, Solo mely világokat szándékozik meglátogatni. De ez egy hírszerzési tiszt teóriája volt, akitől elvárják, hogy ilyen következtetéseket vonjon le, vagy talán a Lidérc osztag beható ismeretéből fakadt mindez, és a teória veszélyeztetheti-e a volt osztagtársakat? Nem tudta eldönteni, és ez a bizonytalanság kezdett az agyára menni. Az ösztöneiben bízott, s az ösztönei azt súgták, a Falsehood útirányának meghatározása Zsinj számára történt.
- Rendszerről rendszerre járnak, és pár kritérium alapján leszűrhatő, melyek azok, amiket meglátogatnak. A valószínűséget az határozza meg, minél ismertebb a határokon kívül. Vagy éppen a becsült bolygóközi ipar, mely a flottának gyárthat eszközöket. Az Új Köztársaság világaitól való távolság, hogy gyorsan elmenekülhessenek. Pillanatnyi hangulat, hogy lőjenek-e az ellenségre, vagy sem. Lázadó érdekeltségek a rendszerben, és így tovább.
- Tudom. De sajnos, mivel rengeteg világ tartozik a fennhatóságom alá, ezzel nem jutottunk előrébb.
- Dehogynem. Még van egy kritérium. Közvetlen vagy közvetett kereskedelmi kapcsolat a néhai Alderaan bolygóval.
Zsinj a sarkára állt.
- Ez érdekes.
- Az, uram. Pár rendszerben nagy az esély, hogy szimpatizálnak Leia Organa hercegnővel vagy bármelyik alderaanival, akik a Halálcsillag pusztításakor távol voltak szülőföldjüktől. Személy szerint, úgy hiszem, Organa ismerete javít Solo imidzsén, amennyiben kiderül, hogy a tábornok a hercegnő barátja.
- Szép munka, hadnagy. – Zsinj szemei elködödsültek Lara szavai hallatán. – Ezek szerint, a következő célpont nem más, mint…
- Valószínűsíthető, hogy a Comkin 5, de a Vahaba Aszteroidaöv sem kizárt. – A Comkin egy Zsinj uralta rendszer volt, mely cukráról és gyógyszereiről volt híres – e két iparág összedolgozott -, míg a Vahabának aszteroidbányászata és fémkohászata volt jelentős. Lara jól ismerte a Vahaba Aszteroidaövet; egy népes csillaghalmaz volt, közel a Halmad rendszerhez, ahol a Lidércek nemrég még kalóznak tettették magukat.
- Lényeg a lényeg; ez egy érdekes felvetés. Köszönöm, hadnagy.
Zsinj nem várta meg Lara tisztelgését, sarkon fordult és kihivarzott a hídról.


Melvar a folyosón csatlakozott hozzá.
- Nos?
- Mi az, hogy „Nos?” Mintha beszélhetne velem ilyen modorban.
- Az udvarias gumiszövegekkel csak az időnket vesztegetjük – mondta Melvar.
- Ne is törődjön velük – mosolygott Zsinj, majd elmondta mindazt, amit Larától megtudott. – Azt viszont még én sem tudom – tette hozzá a beszámoló végén -, hogy ezt önmagától szülte-e meg, vagy köze van-e a Mon Remondához.
- Mindenesetre, az ötlet értékesnek bizonyulhat… amíg nem csal minket csapdába.
- Az majd kiderül. Vezényelje a flotta egyik felét a Vahabához, míg én személyesen megyek a Comkin rendszerbe.


Donos a saját maga által fabrikált hajó burkolatán várakozott.
A TIE vadász kabinjában, mikor a számítógép irányította a gravitációt, ide-oda dobta a pilótát, hogy az érezze egy-egy szűkebb fordulónak kellemetlen hatásait.
Azonban, ahogyan a gyémántfúró is elkopik egyszer, ez a szimulátor is kiöregedett, és hamar a szemeteskamrába dobták. Az őrült illető, aki a Mon Remonda ehhez hasonló elhagyatott, elfeledett területein járkál, gyakran botlik az ilyen tárgyakba, amik egy elmúlt korszak mementói. Amióta Donos szokásává vált a magányos helyekre elvonulni, nem is csodálkozott azon, mik akadnak a keze ügyébe.
A gravitációs szimulátor darabjai is ingóságai közé tartoztak. Donos azért mepróbálta módosítani picit, csak hogy a dőlöngélő egység ne reagáljon drasztikusan egy-egy forduló hátására. Ehhez elemeket rakott és és hozzácsatolta a szimulátorhoz.
Donos most a saját maga által eszkábált ócskavas tetején, a hasán feküdt. Maga az ócskavas mozdulatlanul lebegett egy méterrel a talaj fölött.
Még szép, hogy mozdulatlan volt, elvégre nem volt motorja.
Donost viszont volt, ami hajtotta. Hogy a gép minél komolytalanabbul nézzen ki.
A férfi lejjebb húzódott nyomorúságos szánján, és elrúgta magát a talajon, ezzel mozgásra bírva a roncshalmazt. Újra és újra megismételte ezt, polcok és szekrények között elsuhanva. Félúton, egy utolsót rúgott oldalirányba, amitől a szán vad pörgésbe kezdett.
A szán vészesen közel pörgött az egyik polchoz, szerencsére a repulzorok észlelték a tárgy közelségét, és az ellenkező irányba lökték a tákolmányt. Ide-oda pattogott a polcok között, ezúttal kézzel ellökve magát a tárgyaktól, de sosem megtaszítva azokat annyira, hogy kárt tegyen bennük.
Végül, Donos elért a célul kitűzött falhoz.
- Na, ez már valami.
Oldalára fordult, hogy szembenézzen a beszélővel. Wes Janson állt ott pár méterre tőle. A fal mögötti folyosóról érkezhetett.
- Már az is csodálatos, hogy nem esett szét – bólintott Donos. – Azt hittem, félúton a dobozokba zuhanok.
- És, mulatságos?
- Nagyon.
- Pedig nem úgy néz ki, mint aki élvezné.
- Egy pillanatig azt hittem. – Donos lehuppant a talajra, talpra kecmergett, majd megnyomott valamit a szánkón. A gépezet láthatóan kikapcsolt. – De még ha szórakoztató is, nem tökéletes. Azt kívánom, bárcsak Lara is itt lenne.
Janson szimpátiát mutatva bólintott.
- Ja. Mindazonáltal, vége a gyereknapnak. Itt hamarosan fontos dolgokat csinálunk. De a főfolyosón nyugodtan szánkózhat tovább, biztosan nagyon örülnének neki. Meg aztán, jó hosszú a pálya.
- Talán. – Donos a kronójára pillantott. – Majd máskor. Most valahol máshol kell lennem.


Mikor a hadnagy már látótávolon kívül járt, Wedge ugrott elő az egyik második emeleti szekrényből..
- Ez érdekes volt.
- Wedge! Most úgy megijesztettél, hogy majdnem becsináltam. Egyáltalán, mióta vársz itt?
- Úgy negyed órája. De annak nagy része csak abból állt, hogy Donos szobormereven ülve elmélkedett arról, hogy játsszon-e vagy sem.
- Hát, végül játszott. Ez jó jel.
- Reméljük. – Wedge az ételes dobozokkal telerakott polctól lehalászott egy csomagot, melyre a többihez hasonlóan a BANTHASTEAK, DEHIDRATÁLVA, 250 GRAMMONKÉNT CSOMAGOLVA felirat virított. Azonban a tetején lévő nyílásból nem banthahús, hanem régóta bent érlelődő cefre szaga érződött. Wedge benyúlt a dobozba, és előhúzott egy tálat, benne undorító barna gumóval, amit Wes képtelen volt azonosítani. – Tehát, a legutóbb te etetted meg Kettchet, igaz?
- Nem. Akárki is felelős az étkeztetésért, még nem hívtak.
- Ez igaz. – Wedge a raktár kijárata felé vezette Jansont. – Amióta Kettch Sasdenevér, és nem az Új Köztársaság pilótája, fokoztuk a védőőrizetét, emiatt csak kevesen találkozhatnak vele. Naponta csak ilyet kap – a barnás gumóra mutatott -, háromszor. Solo tábornok egy, már nem használt irodájában tarjuk. Tehát, azt hiszem, tudod, honnan keríts neki egy kis vizet.
- Persze.
Átmentek egy ajtón, hogy egy előzőhöz hasonló, csak kisebb raktárba jussanak. A ládákon a VASTAG RUHÁZAT felirat díszelgett. Hátrtasétáltak, és elértek egy kétszer két méter széles, másfél méter magas dobozhoz, ami két sor közti folyosón hevert.
- És most – mondta Wedge, mikor megközelítették a ládákat -, találkozhatsz… izé…
A doboz ajtaja, aminek a láda tetején kellett volna lennie, most a földön hevert. A doboz belseje – pár kiszakított fűcsomót és meleg ruhadarabot leszámítva – teljesen üresnek tűnt.
- Csak nem elszökött? – kérdezte elégedetten Janson.
- De. Elszökött – helyeselt kelletlenül Wedge. – A kérdés csak az, mikor? Mióta idehoztuk, csak páran láthatták őt…
Halk kopp-kopp hallatszott valahonnan a raktár végéről.
- Épp szerencsénk van – állapította meg Wedge. – Még idebent tanyázik. – Kihúzott egy csomag ételt a dobozból, amit hoztak. – Fogd ezt. Talán előcsalogatja.
Janson hevesen grimaszolva átvette tőle a bűzölgő ewoktápot.
Elindultak abba az irányba, ahonnan a meztelen lábak tompa dobbanásait hallották. Csupán egy zsákutcáig juttotak el így, követve a neszeket.
Hallották, amint a raktár ajtaja sziszegve kinyílik, és újra koppannak a léptek. Elindultak az ajtó felé. Az ajtó teljes sötétséget tárt eléjük. Wedge gondolkodás nélkül betrappolt, majd hirtelen megállt, amitől összeütközött Jansonnal, és nekiestek egy halom italosdoboznak, amitől a tartalmuk rájuk csurrant.
Janson orrát ismerős szag csapta meg.
- Sithek fattyára, mi ez?
- Tisztítófolyadék. Úgy látszik, az egyik takarítódroid szertárát csíptük el. – Wedge felállt, és Janson még a sötétség ellenére is látta, hogy orrát vakarja. Valahol máshol újabb ajtó nyílt ki és csukódott be.
- Hát, ez nem jó. Elfut előlünk, mert tudja, hogy üldözzük, és ami a legrosszabb, kilométerekről kiszagol minket.
- Akkor hívjuk Kellt és Tyriát. Ők majd elkapják nekünk Kettchet, amíg mi feltakarítunk.
- Ők nem tartoznak bele a Kettch-dologba – ellenkezett Wedge. – Á, megvan. Vetkőzz.
- Hogy mit csináljak?
- Vesd le a ruhádat. Szétkenjük a bőrünkön az ewok kajáját. Így talán közelebb jutunk hozzá. – Szavait tett követte, elkezdett kibújni öltözetéből.
- Ja, persze. Ha ewok lennék, én is közelebbről megcsodálnék két sóbálvánnyá meredt, a vacsorámtól bűzlő meztelen férfit.
- Lehet, de te nem vagy ewok. Na, mozgás. –  Mindkét irányba biccentett. – Úgy néz ki, itt két ajtó is van. Nem tudom, melyiken át távozott, de annyi szent, hogy Solo tábornokot bárhol idegesítené egy elkószált ewok. Te mész arra, én erre.
- Ja, és Wedge. Ez volt az utolsó alkalom, hogy megetetem Kettchet.
- Nekem is.


Az ajtó kinyílt Jansonnak, és ő belépett a gyéren világított terembe.
Az ewok alig három méterre tőle állt, neki háttal, fején a faj jellegzetes viseletét hordva.
Janson óvatosan előrelépett. Az ewok nem reagált. Még egy lépés, és máris mögötte termett, megragadva ewoktápos kezével a lényt.
- Megvagy!
Az ewok nem tanúsított ellenállást. Súlyra sem volt túl nehéz. Mert ez nem is egy igazi ewok volt; ez a Lidércek által kitömött műlény volt, amit még a Sasdenevér Bázisról hoztak magukkal.
Aztán, Janson még mást is felfedezett – a terem emberekkel volt telezsúfolva, a Lidérc osztag tagjaival. A félhomályban úgy néztek ki, mint mozdulatlan szobrok, vagy mint amikor egy társaság gyülekezik: kettes-hármas csoportokba verődve csevegtek egymással, majd kővé dermedtek.
Azonban, igaziak voltak, hisz lélegeztek. Nem szobrok.
És nem néztek Jansonra.
Janson kivárt egy hosszú pillanatot, hátha valaki felvilágosítja őt, mi ez az egész, de már egy apró reakciót is módfelett értékelt volna. De nem történt semmi.
Így hát felkapta az ewokbábut, és ahonnan érkezett, onnan távozott.
Távozott volna, ha meztelen válla nem puffant volna valami kemény fémen. Az ajtó nem nyílt ki neki.
Letörölte a kezéről az ewoktápot, majd elindult a terem másik ajtaja felé. Hogy elérje, át kell vágnia Röfin, Shallán és Elassaron, akik a falhoz közel csoportosultak. Mikor közel ért hozzájuk, megállt, hogy megérintse Röfit.
Ujjai valódi egyenruhát tapintottak ki, ami alatt valódi bőr és hús húzódott. Azonban sem Röfi, sem a többiek nem reagáltak.
Ez csak egy álom, csakis az lehet. És az álmok szabályai szerint valami nagyon rosszul sül el, amennyiben megvárja, míg a Lidércek felébrednek. Hogy felébressze magát, csipkedni kezdte magát, de az alakok még ennek ellenére is megmaradtak.
Újra megpróbálkozott a kijárattal… és megint zárt ajtóba ütközött.
Ha nem, hát nem. Létezett még egy kijárat, ami egy folyosóra nyílt. És ha sikerül végigmennie rajta úgy, hogy ne fedezzék fel, eljuthat a pilóták raktárába, ahol még tartogatott egy uniformist a szekrényében. Már csak az ajtóig kell eljutnia…
Az ajtó végre kinyílt. Mögötte pedig Wedge állt lesben, teljes díszben.
- Figyelem!
A terem lámpái teljes fényerőre váltottak, és mozgás hallatszott a Lidércek felől. Janson csak most döbbent rá, éppen meztelen hátsójával néznek farkasszemet.
Wedge először Jansonra meredt, majd a védekezően maga elé tartott ewokbábura.
- Nem viseli az egyenruháját, hadnagy. Ráadásul, egy ewokot használni fürdőruhának egyes világokon szeméremsértéssel ér fel.
Janson kelletlenül bólintott. Jelen pillanatban csak egy fájdalmas grimaszra futotta tőle.
- Lóvá tettél.
- Ez így igaz – helyeselt Wedge. – Komolyan mondom, ezt a tényt még három diplomával sem lehet kijelenteni. Nelprin hadnagy?
Shalla előrelépett, és pont szemben volt Jansonnal, így nem kellett elfordulnia ahhoz, hogy megcsodálja a nem mindennapi látványt. Kibontotta a kezében lévő narancssárga köpenyt, ami színvilágában megfelelt az Új Köztársaság pilótaruháinak színével. A köpenyre a „Jub-jub, hadnagy!” feliratot írták fekete filccel.
- Nagyon szép a feneke, hadnagy – suttogta Sahalla, mikor közelebb hajolt Jansonhoz, hogy vállára terítse a ruhadarabot.
Janson érezte, hogy egyre jobban elpirul.
- Köszönöm, hogy megdicsér érte, hadnagy. – Átnyújtotta az ewokbábut a nőnek, majd testéből jóval többet fedő pozícióba helyezte a köpönyeget. – Gondolom, ez a visszavágó, amiért fogadtunk arról, beszélsz-e vukiul.
Wedge a terembe lépett, és az ajtó becsukódott mögötte.
- Hát, azért is, de főleg a sasdenevér bázisi Kettch hadnagyos tréfád miatt.
- Te tudtad? – Janson nem tudta elleplezni meglepődését.
- Ha elsőre nem is jöttem rá, de igen. – Wedge vállon ragadta őt, és a vigyorgó Lidércek közé vezette. – Ami azt illeti, roppant elővigyázatlan voltál. A bábu a Coruscanton tűnt fel, röviddel az érkezésed után, így okkal feltételeztem, hogy te vagy valaki olyan érintett ez ügyben, akik részt vettek abban a kiruccanásban. Aztán, mivel nyilvánvaló volt, hogy a bábu a gazdájával együtt fog utazni, ezért beleraktam egy nyomkövetőt.
- Lekövetted az útvonalát – bólintott Janson. – És tudtad, hogy én vagyok az. És eddig vártál a visszavágóra.
- Szóval, még mindig azt hiszed, a bosszú távol áll Wedge Antillestől, az Új Köztársaság hősétől?
- Most már nem tudom, mi áll távol tőled és mi nem. De ki volt Kettch? Vagy Chulku? Vagy akármi is volt a neve.
Wedge elvigyorodott.
- Először Nyikorgót raktuk a ládába. Elvégre ő beszél ewokul is.
- Hát persze.
- Én voltam a lábdobogás, amit pár perccel ezelőtt követtél – vette át a szót Dia. – És én voltam az, aki leöntött téged egy adag tisztítószerrel, ügyelve arra, hogy minél több kerüljön a ruhádra. Annyira nem bíztunk az ügyetlenségedben, hogy a kihelyezett vödrökbe dőlj bele.
Wedge egy borostyánszínű folyadékkal teli üveget nyújtott át Jansonnak.
- A jutalmad. Jól csináltad, Wes. Jusson eszedbe, ha csínytevésen járna az eszed, te vagy a fő kitalálója, a legjobb megvalósítója… de én biztosítom a megfelelő hátteret és az alapanyagokat hozzá.
- Minden elismerésem. – Janson belekortyolt az üveg tartalmába. Whyren’s Reserve volt, koréliai brandy, jellegzetes ízével. – De most már vége van. Ami azt jelenti, fel vagyok mentve a szankciók alól, nemde?
Wedge arca elkomolyodott.
 - Hát azok után, hogy a holokamerák rögzítették a ma este történteket, ez eléggé kétséges.
- Mondd, hogy csak viccelsz.
- Megtagadnád mindenkitől a lehetőséget, hogy láthassák az univerzum legfotogénebb fenekét?
Janson nem tudta elleplezni rémületét.
- Könyörgöm, mondd, hogy ez csak egy vicc.
Donos lépett elő.
- És ne feledje egy hajdnai bölcs gondolkodó szavait sem: Ha jó a kedved, sosem vagy méltóságteljes.
- Ha megtudom, ki ez a bölcs úriember – füstölgött Janson -, egyszer még fejbelövöm.


A következő reggelen az utolsó pilóta, aki az eligazítóterembe lépett, Donos volt. Addig állt vigyázzba, míg Wedge észre nem vette őt.
- Engedélyt kérek, hogy leülhessek.
- Miért? Nincs rajta az aktív pilóták listáján.
- Hát akkor önként jelentkezem.
Wedge egy pillanatra meglepődött.
- Nem mondtam elég érthetően? Nem repülhet.
- Nem is, mint pilóta kívánok részt venni. Én sem állítom, hogy el tudnék vezetni egy vadászgépet. De még mindig alkalmas vagyok a Millennium Falsehood legénységének. Koréliai vagyok, tisztában vagyok a szabályokkal, és ami a legfontosabb, jól lövök. – Ez sok mindent megmagyarázott; habár Donos legjobban a mesterlövészpuskával bánt, minden más fegyvertípusra is szerzett képzettséget.
- Jó meglátás – ismerte el Wedge. – Részt vehet az eligazításon, de önkéntes kérelmét majd később bírálom el. – A pilóták felé fordult. – A mai nap a szokásos „mutassuk meg nekik a Falsehoodot, majd húzzuk el a csíkot” hadművelet jegyében fog telni. Úticélunk a Comkin rendszer. A biztonsági ellenőrzések itt jóval szigorúbbak azoknál, ahol eddig jártunk, így most nem számíthatunk a szokásos TIE vadász kíséretre. Csubakka már felszerelt a Falsehoodra egy lemezburkolatot, mely az ellenséges érzékelők számára sokkal inkább egy YT-2400-as teherhajó visszhangját kelti, tehát ez meglepetést okozhat a comkiniak számára. A transzponder is egy YT-2400-as jelét bocsátja ki, kereskedőknek álcázva, így fennakadás nélkül lejuthatunk a felszínre. Ott viszont a lehető leggyorsabban kell elvégeznünk az elsődleges feladatunkat: kiüríteni a Falsehoodot, majd feltűnni a Falconnal.
- Még egy fejlesztést végeztünk el a Falsehoodon: hogy a kísérő osztag számára gyorsabb kommunikáció váljon elérhetővé, telepítettünk egy új jeladót a hajóra, ami egymaga többet ért, mint az egész ócskavas. Igen, Arc?
- Uram, ugye nem veszi zokon, ha emlékeztetem, egy üveg brandy többet ér, mint az egész legénység együttvéve?
- Igen, tehát a Lidérc osztag lesz a kísérőnk…


Melvar nesztelenül jelent meg Lara munkaállomása körül. Negédes hanghordozása éles kontrasztban állt fenyegető, zord külsejével.
- Fel báró látni kívánja.
- Valóban? – nézett fel Lara. – Úgy érti, személyesen, vagy a szimulátorban?
- Személyesen. A Balta osztag mostantól az Egy-Nyolcvanegyesek részét képezi, és magának is fent tartanak egy helyet benne. Kíván most azonnal beöltözni és velük repülni?
- Megtiszteltetés lenne.
- Akkor jelentkezzen a pilóták öltözőjében tizenhárom órakor. – Melvar örömtelenül elmosolyodott. – Sok sikert. Kár lenne magáért, mint elemzőért.
- Ezt észben tartom. Köszönöm, uram.
Mikor a férfi elment, Lara meredten bámult a kijelzőkre. Őszintén remélte, hogy előzetes számításai, miszerint a Mon Remonda a Comkin rendszerben tűnik fel legközelebb, hibásnak bizonyulnak.
Ha mégis helyesek, akkor pedig véget vethet a huzavonának, és egy éles bevetésen vethet véget volt bajtársainak.


A Comkin 5 egy sárga csillag körül keringő, kék-zöld világ volt. Mikor a Falsehood közelebb ért a felszínhez, a színkavalkádot tengerek és trópusok váltották fel, az égen vastag felhők voltak, a bolygó két szélén vékony sarki jégtömeg húzódott.
- Csinos – mondta Donos. – Tehát, mit robbantunk fel először?
Wedge felé fordult a pilótaszéken.
- Ezt a beszólást írja fel valahová. Lehetne a Lidércek szlogenje.
- Jó ötlet. Nyikorgó, jegyezd fel.
- Ahogy akarja.
Wedge tekintete most a kijelzőn lévő adatokra siklott.
- A felszíni érzékelők épp most tapadtak ránk. Kiderül, mennyit is ér a mi kis álcánk.
- Hát az biztos, hogy én nem fogadnék a sikerre – mondta Nyikorgó a szokottnál jóval sértődékenyebb hangnemben. – A hajó jobb oldala közelről megvizsgálva enyhén szólva sem megtévesztő. Ráadásul, Csubakkának még az elejét sem sikerült megcsonkítania, ami ugyan jellegzetessége a YT-1300-nak, de nem jellegezetessége a YT-2400-nak. Processzorom számítása szerint, mind halottak vagyunk.
Donos homlokráncolva nézett a protokoldroidra. Így, egy új köztársasági tiszt egyenruhájába bújtatva nem is nézett ki olyan rondán. Csak éppen abszurdul.
- Akkor miért vállalkoztál erre a küldetésre?
- Megszokásból?
- Nem.
- Mert a hiányom sutba dobná a küldetés sikerét?
- Mindenesetre, nálad még Emtrinek is több helye van itt, mint neked.
Csubakka elmondott valamit saját nyelvén.
- Éppenséggel nem – válaszolt neki Nyikorgó. – Ez nem játék, és maga cseppet sem hiányozna nekem.
Csubakka újból elbődült.
- Nem, nem szükséges emlékeztetnie arra, hogy csatoljam be magam, hiszen a pilótafülkében talán én vagyok az, akit a legjobban véd a biztonsági öv…
Donos fejcsóválások közepette készült fel rá, hogy fel kell másznia az egyik fedélzeti ágyúhoz.

Lara gépe pilótafülkéjében ült, izzadtságban fürödve, rettentően sebezhetőnek érezvén magát.
De ez nem annak volt köszönhető, hogy az ülés a megszokottnál is kényelmetlenebb lett volna.
Megejtette a találkozót a Balta osztaggal, és egyből be is osztották a szárnyembere mellé, aki nem volt más, mint maga az osztagparancsnok. Végigfutott a listán, ami az Egy-Nyolcvanegyeseket és egy emberöltőkkel ezelőtti Dreadnaughtot, a Reprisalt mutatta a képernyőn. Lara még emlékezett rá a leviani bevetésről. A Balta osztag a vadászgépek dokkjaiban, az Egy-Nyolcvanegyesek többi tagjától elválasztva vesztegeltek a Dreadnaughton. Lara erre csak a fejét csóválta – egy olyan presztízzsel rendelkező csapat, mint amilyen a Balta, sokkal elegánsabb megoldást is választhatott volna annál, minthogy az egyszerű, és nem a tiszti dokkban várakozzanak.
Azok közé a TIE-ok közé tartozott, akik a legutolsóként érkeznek vissza, viszont a legkorábban indulnak. A gépe orra alig egy méterre a határolómezőtől nyugodott. A parancsnok csak kiröhögte buzgósága miatt, de Larának nyomós oka volt arra, hogy ebben a csapatban vessék be: fontos volt számára egy olyan pozíció, ahonnan nem látni át a TIE vadász megfigyelőablakán át egyenesen a pilótafülkébe, és ne lehessen kifigyelni, mit is csinál ott bent valójában. Amióta bent ült, szorgosan dolgozott.
Először is, össze kellett csatlakoztatnia az adattábláját a személyi komlinkjével, amit egy Iron Fisten tébláboló tiszttől lopott el. Azért nem a hídról fújta meg ezeket a tárgyakat, mert azoknál nincsen jobb árulkodó jel.
Azután, felvett egy hosszú üzenetet, mely mély érzelmeket váltott ki önmagából. Felnyitotta a panelt, mely szabad utat engedett a szerelőknek a gép generátoráig. Lekapcsolt minden rendszert, kivéve a komegységet és a külső világítást, ezzel azt a látszatot keltve, hogy készen áll.
A generátorból kiindulva megtalálható volt az energiaszabályzó, mely, ha a generátor nem megfelelően működik, esetleg megégett, egy apró szikrával működésre bírhatja a rendszereket. Kinyitotta az egyik szabályzót, ami a bal oldali löveget védte, majd pár kábellel hozzácsatlakoztatta az adattábláját.
Bekapcsolta a táblát, majd biztonságos helyre, a generátor mellé rakta. Csak egy huzalt hagyott kilógni, melyet egy egyszerű ujjmozdulással tudott kezelni, végül lezárta a panelt.
Visszakapcsolt minden rendszert, és remélte, hogy az előbb eszközölt kis módosítás nem csapja szét a gép ellátását, illetve, hogy a módosítás nem indított be valami rejtett érzékelőt.
Ha működött, egy lépéssel közelebb került az Iron Fist elpusztításához. Ha kudarcot vallana, de mellette roppant szerencsés is, megússza anélkül, hogy bárki észrevenné ügyködését. Ha szerencséje volna…
Hosszúnak tűnő tíz perc után végre sikerült lecsillapítania heves szívverését.
A határolómezőn túl tündöklő csillagok váratlanul elmosódtak, annak jeleként, hogy a Reprisal hiperűrsebességre kapcsolt.
- Ez egy rövid ugrás lesz – tájékoztatta őt a parancsnoka. – Készüljenek az érkezést követő azonnali felszállásra!


A Falsehood alacsony orbitális pályán várakozott, utasai várakozva lesték az alant elterülő zöld és buja tájat.
- Már túl régóta várunk – mondta Donos. – Valami nincs rendjén.
- Lehetséges – válaszolt Wedge, bár nem tűnt nyugtalannak.
- Teherhajókat látok – szólalt meg Nyikorgó -, amik épp most kaptak engedélyt az áthaladásra.
- Minden bizonnyal nem miattunk vannak itt – vélekedett Wedge -, ami azt jelenti, hogy a várakoztatás megszokott eljárás errefelé. Vagy, nem haraptak rá a csalira, és feltartanak pár másik hajót is, hogy az időhúzás ne tűnjön gyanúsnak.
- De hisz már így is elég gyanús, nem? – kérdezte Nyikorgó.
- Elszúrták – mondta Wedge.
- Számít az, mikor szétlőnek minket?
- Nem, ebben igazad van. – A konzol felcsipogott Wedge mellett, és megnézte, hogy mi a szöveges üzenet tárgya. – Engedélyt kaptunk az elsődleges célzónába való leszállásra.
Csubakka a fejét rázta, alig hallhatóan brummogott, de az egészen biztos volt, hogy helytelenít valamit. Hevesen gesztikulált a szenzor felé.
Ami a bolygó északi része felől érkező járműveket jelzett.
- Vadászgépek, ha jól látom – mondta Wedge. – Donos, pattanjon be az alsó lövegbe, enyém a felső. Csubakka, te vezetsz. Nyikorgó, tiéd a komegység. Hívd a Lidérceket, majd hívd fel a Mon Remondát, és maradj kapcsolatban, használva az új programodat.
- Lekötelez, hogy kipróbálhatom, uram.
- De csak ha felveszik a hívást, megértetted?
- Igen, uram.
Donos követte Wedge-et az átjáróban, és leereszkedett a neki kijelölt lövegbe. Bekapcsolta, majd próbaként ide-oda mozgatta, hogy felmérje mozgási sebességét, irányíthatóságát. Eközben a Falsehood eltávolodott a Comkin 5-től, legalábbis a távol ragyogó csillagok erre engedtek következtetni.
- Csubakka két percen belülre saccolja a TIE vadászok érkezését – jött Nyikorgó hangja a belső komlinkből. – És legalább öt perc kikerülni a bolygó tömegvonzásából, hogy ugorhassunk. A Lidércek jelentik, hogy három és fél perc szükséges ahhoz, hogy ideérjenek.
- Tehát – folytatta Wedge -, van másfél percünk az erősítésig. Nem lesz nehéz dolgunk.
- Csubakka szerint… – kezdett bele Nyikorgó, de elhallgatott. – Jaj, ne. Magasságos szupernova… tervezőm…
- Mondd már, mi az!
- Biztos tudni akarja? Felettébb rossz hír.
- Ha nem mondod, szívesen kidobatlak a hajóról Csubakkával. Tehát?
- Egy nagy hajó lép ki a hiperűrből, pontosan a menekülési vektorunkon. De ami még rosszabb, közelebb van, mint a Lidércek, és TIE vadászokat is hozott. Pontosabban, elfogókat. Két osztag. Csubakka azt mondja, esernyő-formációban haladnak.
- A mi üldözésünkre? – kérdezte Wedge.
- Hát… igen, rohamosan közelednek felénk.
- Egyenesen a hálójukba. Kösz, Nyikorgó. – Egy hosszabb csend következett. – Csubakka, fordulj egyenesen a zászlóshajó felé. Amikor a vonósugár hatókörébe léptél, indítsd útjára az Egyes Csomagot, majd irány a menekülési vektor. Aztán pedig hagyd, hogy a Kettes Csomag tegye a dolgát.
Vakkantások és morgások sorozata záporozott a komlinkbe.
- Nem igazán ért egyet önnel, uram, de úgy látszik, engedelmeskedik. Aha, sikerült azonosítani a zászlóshajót. Egy Rendili-osztályó Dreadnaught. Ez a Reprisal! Mily öröm működőképesnek látni. Egyszer meglátogatta a Kesselt.
- Ne most kezdj el anekdotázni, inkább koncentrálj a feladatodra.
- Igenis, uram – jött Nyikorgó rezignáltságot sugalló géphangja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése