2013. december 22., vasárnap

9.fejezet

Kilenc



A következő reggel, miután minden másnaposság elillant, és teleitták magukat egy életre elegendő caffal, a Mon Remonda legénysége majdnem végleg maga mögött hagyta a kimerültséget.
- Azoknak, akiknek ez a kis incidens teljes képszakadást okozott, a küldetés meg sem fog kottyanni – ez főleg a pilótáimra vonatkozik. – Mondta Wedge a késő délutáni eligazításon, és ezzel pár fojtott nevetést váltott ki az eligazítóban lévőkből. – Most, hogy az agyunk megfelelő módon működik, kezdhetjük az elő-eligazítást.
Megnyomott egy-két gombot pulpitusán, ami életre keltett egy holoprojekciót. A kép egy naprendszert ábrázolt - középen nagy, sárga nap, körülötte tucatnyi csillaggal. Légköreiket halvány pont jelezte.
- Ez a Kidriff rendszer. Ez a Zsinj/Birodalom fennhatóság legszéle, idáig ér el a hadúr keze. A rendszer fő bolygója, a Kidriff 5 egy jelentős kereskedelmi megállóhely, melyen értékes fémek exportálása zajlik – a Sienar rengetegszer igénybe veszi szolgáltatásaikat, mikor az új TIE vadászait építi. A Kidriff 5 kormányzata továbbá híres arról, hogy hivalkodó, Coruscanthoz hasonló épületeket és várost épít, hogy bemutassa a Birodalom jómódúságát. – Wedge átváltott egy másik képre, ami egy város látképét mutatta. Felhőkarcolók végeláthatatlan tengere, egy valódi metropolisz volt, ami az űrből teljesen úgy nézett ki, mint Coruscant – leszámítva az eget, ami nem volt annyira beszennyezve, mint a Galaktikus Fővárosban. – Ideális hely volt Ysanne Isard számára, hogy titokban felállítson itt egy kormányzatot – de mikor elbukott, Kidriff behódolt Zsinj-nek. A közelmúltban rengeteg információhoz jutottunk a Birodalomhoz hűséges világokról. Vizsgálatok bizonyítják, hogy ezek az adatok valamennyire hasznosak az Új Köztársaság számára. Azonban azt is megállapítottuk, hogy ezeket az adatokat jelentősen megtisztították és újrakódolták, ami egy Új Köztársaság előtti szervezetre utal. – Wedge egy újabb holoképet jelentetett meg, egy fényes felhőkarcolóktól elkülönült, rozsdás házak kerületét. – A Tobaskin Szektor. Lázadó tevékenység otthona, vagyis nem tudjuk pontosan, létezik-e még, avagy sem. Ez a célpontunk.
- És mi dolgunk ott, főnök? – szólalt fel Janson.
- Nem sok minden – válaszolta Wedge, majd átváltott egy YT-1300-as teherhajó képére. – Ez nem a Millennium Falcon. Ez csak egy álca, amit Csubakka és pár segítője épített, hogy a Falconnak tűnjön. A fényes burkolatot rozsdásra festették, a rozsdásat fényesre, így minden egyezik rajta a külsőségeket tekintve, továbbá pár belső változtatást is eszközöltek rajta.A neve mostantól Millennium Falsehood. Ja, és még valami: még akár repülésre is képes!
A terem végéből Csubakka halk mordulása hallatszott, ami nagyjából annyit jelentett, hogy a vuki sem lát többet az ál-hajóban.
- Csubakka és én vezetjük a Falsehoodot, amivel leszállunk Tobaskin Szektorban. Ott hagyunk pár embert a Hírszerzéstől, hogy megpróbáljanak kapcsolatot létesíteni a valószínűsíthető Új Köztársaság előtti csoporttal. A mi dolgunk nem más, mint várni rájuk, majd a megfelelő pillanatban elhúzni a csíkot.
- Ki csinál mit? – kérdezte Janson. – Igen, tudom a választ. De azt hittem, egy közvetítő is lesz közülünk.
- Jó látni, hogy fejlődsz egy olyan dologban, ami hasznodra válhat a civil életben – bólintott Wedge. – Az ál-Falcon mindig a legláthatóbb helyen lesz Zsinj területén belül. Ez egy apró kis dolog, ami felkelti a figyelmét. Ezt többször is eljátszuk, és amikor a Falsehood eléggé gyanús lesz számára, reménykedünk, hogy kidugja a csillagrombolója orrát.
Lara felnyújtotta a kezét.
- Tessék, Notsil.
- Nem tudom, hogy gondolhat ilyet, parancsnok, de ha egy birodalmi világon belül jár, minden bizonnyal meg akarják majd ölni. És amint megtudják, hogy maga ott van és leszállt valahol, magát kívánják megölni. – Egy apró, sokat mondó mosoly ült ki az arcára, mint mikor büszke valaki a taktikai zsenialitására. A többiek felnevettek.
- Már ezerszer megpróbáltak megölni. A Kidriffről szóló információk szerint arrafelé a biztonsági eljárások eléggé gyengék, hogy a kereskedelem gördülékenyen folyjon - jobban foglalkoztatja őket, hogy beszedjék a vámot és az adókat, minthogy biztonságba helyezzék a fontos katonai létesítményeiket. Tehát úgy gondoljuk, a Falsehooddal csak úgy berepülhetünk. Elég lesz kinyírni a transzpondert, hogy ne tudják meg, hogy ott vagyunk. Minden bizonnyal azt hiszik majd, hogy csak egy csempész az, és keresni fognak. Celchu kapitány és az X-szárnyúak fogják biztosítani a visszautat. De azok a Lidércek, akik TIE-vadásszal repülnek, előbb szállnak le. Erre azért van szükség, hogy riasszanak, ha netalántán keményebben őrzik a bolygót, mint ahogyan arra mi számítottunk. Ugyanakkor, kéznél lesznek, hogy csatlakozzanak Tychóhoz. A többi Lidérc és Zsivány a bolygó első holdján állomásozik majd, hogy szükség esetén közbeléphessenek.
Wedge végignézett a pilóták sorain.
- Ha a körülmények megkövetelik, odapörkölünk pár ellenséges vadászgépnek. A bevetés célja azonban az, hogy a lehető legkisebb veszteséggel végezzünk. Van valakinek esetleg hozzáfűznivalója?
Gebe tüsszentett egyet, majd zavartan nézett körbe.
- Elnézést, nem akartunk hozzászólni, csupán a bakta csiklandozza az orrunkat.
- Ami felvet még valamit – bólintott Wedge. – A medikai jelentések szerint a helyzet biztató. Nem látom jelét annak, hogy bármelyik Lidérc ne gyógyulna fel teljesen a küldetés kezdetéig. De ha bárki úgy érzi, nincs abban az állapotban, hogy harcképes legyen, keressen meg személyesen, és elbeszélgetünk. Higgyék el, senki sem fog megkeresni.
Csend következett.
- Kérdés? Nem? Holnap reggel letisztázzuk az utolsó adatokat, a Kidriff rendszerbe ugrunk, és elvégezzük a feladatot. Addig mindenki pihenje ki magát. Az eligazításnak vége.


- Hár, nem is tudom – mondta Elassar, miközben kisorjáztak az eligazítóból. – Rossz előérzetem van. Nagyon rossz előérzetem.
- Miért? – kérdezte az Arc. – Az eligazítás előtt olyan vidám voltál, mint egy bantha, aki elé egy hegységnyi blumot raktak.
- Gebe tüsszentett.
- És akkor mi van? Már el is felejtettem. Csak nem azt akarod mondani, hogy ezzel halálra lettünk ítélve?
- Nem, ez most komoly. Rögtön azután csinálta, miután a parancsnok a hozzászólásokról kérdezett. Ami azt jelenti, a terv hibás, és Gebe nyakig benne van a pácban.
- Öregem, lazíts már – rázta meg a fejét az Arc. – Ez azt jelenti, hogy véletlenül pont akkor tüsszentette el magát. De nem volt véletlen, nekem elhiheted. Így tervezte.
Elassar kérdőn tekintett rá.
- Hogy lehet megtervezni, mikor tüsszents, és mikor ne?
- A kamráit tisztogatta.
- Kamráit?
- Egy titkos fegyveren dolgozunk, amit bizonyos megtervezett szituációk esetén vetünk be – mondta az Arc sokat mondó tekintettel. – Gebe ezzel erősíti a tüdőkamráit, a légutakat.
- Minden küldetés előtt – folytatta Lara -, Gebe tüdejét fémlabdákkal tömjük tele…
- Majd, ha körbevennének, csak vesz egy mély levegőt, és az ellenségekre fújja a labdákat – fejezte be az Arc.
- És képzeld – tette hozzá Lara -, az egyik edzésen lemértük, hogy a golyók sebessége eléri az egy kilométer per óra sebességet! Nem nagy dolog, de arra elég, hogy sérülést okozzon a húsnak vagy gyengék páncélzatnak.
Elassar hol Larára, hol az Arcra meredt.
- Egy pillanat. Ez mind biológiailag, mind fizikailag lehetetlen.  – A két „összeesküvő” összenézett, alig tudták elfojtani nevetésüket. – Komolyan. Valakinek komolynak is kell lenni. Gebe bajban van.
- Csak képzelődsz – mondta az Arc. – Amúgy bízunk benned.


Rostat Manr a szakmája egyik kiválósága volt. Sullustiként pilótának és navigátornak született, habár tisztában volt vele, hogy a sikerhez még a remek veleszületett képességek mellé is kemény munkának kell társulnia ahhoz, hogy sikereket és hírnevet érjünk el.
De Rostat keményen dolgozott. Négy éven át Y-szárnyúval repült a Lázadók Szövetségénél – amit most Új Köztársaságként ismernek. Alig egy évvel ezelőtt, a háború csúcspontján, úgy döntött, eleget harcolt már, és békésebb vizekre evezett: egy Event Vistas nevű civil cég alkalmazottja lett. Alig egy hónapja pedig, előléptették, hogy vezesse a Vistas egyik legnagyobb és legfelszereltebb luxusjárművét, a Nebula Királynőjét.
Most azonban, olyan veszély fenyegette, mely tönkreteheti mindazt, amiért eddigi élete során küzdött. A gondolat, hogy mindent elveszíthet, úgy növekedett és lepte el bensőjét, mint a megfigyelőablakon látható, közeledő Coruscant bolygó egyre nagyobb gömbje.
A gondolat elszomorította.
És nem mondhatta el senkinek. Kinevetnék… kiközösítenék. Jobb esetben.
Senki se állna szóba olyannal, aki ewokokat bújtatott orrlyukaiban.
Érezte, amint táncuk nyomán talpaik csiklandozzák az orrlyukát, hallotta a halk zenéjük foszlányait, érezte a hangok lágy rezgését. Minden igyekezete, hogy kizárja őket a fejéből, erősítette az érzetet, hogy ott vannak. Nem tudott másra gondolni, csak arra, miképpen szabaduljon meg tőlük.
Nem kell mást tennie, mint a Coruscant felszínének vezetni a Nebula Királynőjét. Azután minden rendben lesz. Elmosolyodott. Hamarosan. Hamarosan…
Amint a Királynő megérkezett a Coruscant atmoszférájába, Rostat abban az irányban tartotta, amiben a szállítóhajó befúrta magát a légkörbe. A robbanás nélküli, precízen kiszámított és tökéletes átsikláshoz gondos odafigyelésre volt szükség. Ráadásul, a felszínnel érintkezni mégis csak egy épséges hajóval könnyebb.
- Rostat? – a hang a másik kapitányhoz tartozott, aki a Tatuinról származott. Más emberek tartozók öregnek és megviseltnek írták le őt, bár maga Rostat nem értett annyira ehhez a fajhoz, hogy el tudja képzelni ennyi információ alapján a kinézetüket. – Mi az ördögöt művelsz?
Rostat igyekezett minél kifejezéstelenebb arcot vágni.
- Hisz tudod, nem?
- Látom, hogy kezded elveszteni az irányítást.
- Nem úgy. Az orrom.
A nő elképedve bámult rá. Tényleg nem tudhatta. De talán ő volt az a gazember, aki az orrába dugta az ewokokat. Igen, benne lehetett a dologban!
Hirtelen félelem kerítette hatalmába, amikor arra gondolt, vajon kicsoda és micsoda lehet a nő, és azon nyomban előrántotta szolgálati fegyverét, hogy tüzet nyisson a kapitányra. A távolság nem volt éppen a legkecsegtetőbb, nagy eséllyel elhibázhatta a célpontot. A lövés azonban a nő oldalába fúródott, mire a kapitány elvágódott.
De nem a lövedéktől. Kíváncsian vizsgálgatta az oldalfegyvert; csak kábítóra lett állítva. Még kíváncsibb tekintettel meghúzta a kapcsolót rajta, és megállapította, hogy csak egy mechanizmusbeli hibával van dolga.
Nem gond. A nő eszméletlenül hevert a lábai előtt, és éppen elég ideig öntudatlan, hogy átaludja az ütközést. Nincs számára fájdalom, nincs is bűntudat.
De a Nebula Királynőjének műszerfala a emelkedést jelzett, nem süllyedést. Ez már a végsőkig kíváncsivá tette, és meg is húzta a megfelelő kart.
Nem történt semmi változás. A luxusszállító tovább emelkedett a felső légkör irányába. Rostat lefuttatott egy gyors ellenőrzést. A jelek szerint a parancsnoki hidat valaki más irányította.
Komcsatornát nyitott a híd felé. A felvillanó kép a híd parancsnoki székét mutatta, amiben egy másik sullusti ült, egy újonc tiszt, amennyire Rostat ismerte.
- Nurm – szólította meg rögtön -, mit művelsz?
Nurm aggasztóan festett; a képernyőn túlra nézett.
- Átvettem a hajó irányítását – mondta.
- Akkor add vissza nekem – vágta rá Rostat. Az ewokok most éppen egy jeles ünnep rituáléját járhatták orrüregeiben.
- Nem – válaszolta Nurm.
- Dehogynem, visszaadod – erősködött Rostat.
- Ne is álmodj róla.
- Akkor a karrierednek annyi – bontotta a vonalat Rostat.
Egy pillanatig elidőzött, elmerült hirtelen haragjában, majd gyors mozdulatot téve beletúrt orrába, amilyen mélyre csak tudott.
Az ewokok elszöktek előle. Rostat felsóhajtott, majd kézbe vette a fegyverét és kiviharzott a pilótafülkéből.
Csak pár pillanatra volt szüksége, hogy berobbanjon a hídra, lövésre kész fegyverrel.
A parancsnoki székben azonban nem ült senki.
Valami megmozdult a balján. Megpördült…
Elkésett. Nurm volt az, aki előbb lőtt kábítófegyverével. A lövés Rostat mellkasát érte. Rostat érezte, hogy elernyed, és hogy a feje találkozik a talajjal.
Aztán minden elsötétült.


Nurm idegesen pillantott az éppen lelőtt pilótára.
- Ugye nem hal meg?
Az ember, akihez beszélt – egy ezredesi egyenruhában virító ember – előbújt a konzolok mögül, és párszor megrugdosta Rostat élettelen testét.
- Nem – állapította meg. – Már ha megtudjuk, mi baja van.
- Nem hiszem el. Meg akart ölni minket. Ez hihetetlen.
- Kétlem, hogy sikerült volna neki. Valami nem volt rendben a fejében. De szerencsére te megmentettél minket egy nagy botránytól. De legalább, a haláltól.
- De miért akartad, hogy én lőjem le? Nincs is képesítésem pisztolyra. Csak egy civil vagyok.
Az ezredes egy rejtélyes mosollyal jutalmazta a kérdést.
- Ez nagyon fontos. Hiszed vagy sem, a tény, hogy te lőtted le, életeket menthet. Csak emlékezz a történetre, amit mondtam.
Előhúzta a komlinkjét, hogy a hajó legénységével őrizetbe vetesse Rostatot, míg a többi tisztnek jelentette, hogy küldetésük sikerrel járt.


A Coruscant másik oldalán, egy felső légköri bázison, Airen Cracken megkapta az ezredes üzenetét. Csak pár dicsérő szót intézett a vonal túlsó végében lévőhöz, majd bontotta a vonalat. Tudta, később úgy is teljeskörű tájékoztatást kap az ügyről jelentés formájában.
Visszafordult ütött-kopott íróasztalához, megannyi hadjáratának és győzelmének mementójához, és ezt látván egyfajta megkönnyebbülést érzett. Aztán hirtelen pontok szabálytalan alakú halmaza és sötét árnyak villantak fel előtte, amik pár pillanat múlva számára is érthető alakká álltak össze.
Személyi terminálján egy teljes alakú holo jelent meg egy jelzéssel, melyet még ő maga helyezett el még korábban.
Wedge Antilles egyharmad méretű feje és felsőteste jelent meg Airen Cracken asztalán. A pilóta egy széken ült, mögötte csupán fehér háttér látszódott.
- A hadúr most mérlegelésre készteti az Új Köztársaságot, hogy mire számítsunk a későbbiekben, míg a következő terve az, hogy megrendítse a bizalmunkat azokban a fajokban, akik hozzájárultak korábbi sikereinkhez. A mon kalamáriak egy logikus következtetés. A mérnöki tudásuk és csatahajóik nélkül sokkal nehezebben vészelnénk át a harcokat. Azonban ez az agymosási technika már a nem-emlős fajokra is hatással lehet – sokkal, de sokkal nehezebb kifejleszteni egy ilyen módszert, szóval ezúttal nem hinném, hogy a kalamáriak vagy a verpinek benne vannak a dologban.
- A legvalószínűbb azonban a bothaiak és a sullustiak támadásának lehetősége. Már van is pár ötletünk ezzel kapcsolatban. – Wedge valamit pötyögött saját konzoljának billentyűzetén, majd folytatta:
- A gotalok kiváló vadászok hírében állnak. A twi’lekek az utóbbi időben, a Birodalom uralma alatt mint kereskedők váltak népszerűvé, de nem félnek gondozni harcos gyökereiket. Úgy gondoljuk, a gotal és twi’lek támadások csak egyszerűen ezekre akarták felhívni a figyelmet. Hogy megdöntsék azokat a sztereotípiákat, amiket eddig hittünk, vagy hinni akartunk róluk. Ha a bothaiak lennének a következők, az nem fizikai támadást jelentene, hanem számítógépek feltörése és fájlok hamisítása lesz az, ami katasztrófát okoz. Ha sullusti, az egy véletlennek tűnő pilótahiba, ami életekbe kerül. A legfontosabb, ha ezek bekövetkeznének, a tetteseket élve kell elfogni. Egyetlen reményünk, hogy az elkövetők agymosás áldozataivá váltak, és mindennek fizikai nyomai is vannak, amiket az Új Köztársaság orvosai fel tudnak mérni.
Antilles kikapcsolta az adattábláját, és próbálta kifürkészni Cracken arcvonásait.
- Ez a legtöbb, amit mi tehettünk, uram. Ha számításaink a valósághoz közel állnak majd, biztos lehet abban, ez az egész Zsinj műve, hogy káoszt okozzon köreinkben, és szembenézhet az elszenvedett károkkal. Köszönöm, hogy meghallgatott, a viszontlátásra.
A hologram eltűnt. Cracken hosszú ideig szótlanul ült. Amikor először hallotta ezt a felvételt, csak elnézően csóválta a fejét és mosolygott, várta, hogy a pilóták mikor koncentrálnak már végre a repülésre, és nem ilyen ügyekre. Második meghallgatásra, a gotal és a twi’lek támadás után, már furdalta valami az oldalát… most pedig, Cracken teljes mértékben elhitte, hogy Wedge Antilles teóriája helyesnek bizonyult.
Most már azt várta, Wedge Antilles mikor foglalkozik már végre a Hírszerzés ügyeivel a repülés helyett.
Talán már írja is az áthelyezési kérvényét…
Cracken keserűen felsóhajtott. Persze, még ha fizetnének is neki, Wedge Antilles akkor sem hagyná el a pilótaéletet. Ebben az életben nem.
Lélekben felkészült, hogy fogadja a bothai kódtörés által okozott katasztrófáról szóló híreket.


Az Arc Loran a folyosón zajló beszélgetésre ébredt. Felült, és élvezte azt a pár pillanatot, míg álmosan pisloghat néhányat az ébresztője felharsanása előtt.
Aztán a kronójára pillantott. Az ébresztő már fél órája csendült fel. Azaz csendült volna fel, ha beállította volna.
Kipattant az ágyból, még éppen volt ideje összeszednie magát a küldetés előtti eligazítás kezdetéig.
A terminálján egy halvány fény villant fel – új, még meg nem tekintett üzenet. Bepötyögött pár gyors parancsot a gépbe – az üzenet továbbítva lesz Dumásnak, és majd elolvassa a kidriffi kiruccanás egyik eseménytelen órájában.


A hangárt hamar ricsaj töltötte be – nem csak a mindenfelé sürgölődő népség miatt, hanem az X-szárnyú hajtóművek fülrepesztő süvítése által növekedett meg a zajszint, amint a pilóták a felszállás előtti ellenőrzést végezték. És hideg is volt, amint a hangár kijárata kinyílt, és a határoló mező, mely ugyan sikeresen tette a dolgát a belső légkör és gravitáció benntartásakor, annál rosszabbul végezte a hőtartási feladatát.
Wedge szótlanul nézte a benti jelenetet, pilótáit figyelte, miképpen éreznek, vagy mutatják ki érzéseiket.
Gavin Darklighter. A fiatal pilótának szárnyember nélkül kell repülnie. Megrázta Tal’dira halála, és továbbra is komornak látszott, de nem mutatta semmi jelét annak, hogy ne tudna koncentrálni a feladatra.
Corran Horn. Csak pár napja ölte meg a saját társát, barátját, aki ugyan lehet, nem áruló, csak agymosott volt, de a tett még most is emésztette őt. Érzelmeit azonban a tőle megszokott kifejezéstelen maszk mögé bújtatta, amit még a CorSeces időkben fejlesztett ki.
Tyria Sarkin. Ő is egy társ megölésére kényszerült. Ő azonban nem próbálta elrejteni bánatát, és mikor felcsatolta sisakját és a gépébe mászott, szomorú ábrázattal tette mindezt. Hornnal ellentétben, neki nem egy osztagtársat, egy barátot kellett megölnie. És egyedül sem maradt bánatával; ott volt neki Kell. Tyria rávette a férfit, hogy beszéljen Wes Jansonnal, aki régebben hasonló körülmények között volt rákényszerítve arra, hogy megölje Tainer apját. Janson úgy gondolta, a beszélgetés sokat segített. Bár Tyria mindig kimutatta, mit gondol és érez, Wedge mégsem aggódott miatta.
Dia Passik. A twi’lek nem fog ma repülni. A döntést az Intézkedési Tanács hozta meg, Diának viszont már volt ideje feldolgozni az utasítást. Azonban ez nem jelentett azt, hogy most ne hordja egyenruháját és ne szaladjon vádászgépről vadászgépre, biztató szavakkal és jókívánságokkal látva el a pilótákat. Aztán, mikor senki sem figyelt oda, csókot nyomjon az Arc ábrázatára.
Elassar Targon. A devaroni túlságosan is ropogósra sült kenyérből készült figurákat aggatott a takwaash pilóta, Gebe X-szárnyújára, míg amaz próbálta elhessegetni őt a helyszínről. Wedge felsóhajtott. Már megint csak a tréfa.
- Csak nem állhatsz itt, és vonhatod ki magad belőle – mondta Janson.
Wedge a Lidércek ügyintézőjére pillantott. – Parancsolsz?
- Nem lófrálhatsz körbe-körbe, parancsnok. A Falsehoodon a helyed, ahol szembenézhetsz a hibáddal.
- Miféle hiba?
- Hát, természetesen átveszed Han Solo helyét a pilótaülésben, mert az nem hajlandó befizetni egy kis sétarepülésre.
- Igen, és? Nem látok itt semmiféle hibát. Nekem sokkal több tapasztalatom van koréliai hajók vezetésében, mint bárkinek a Mon Remondán.
- Igen, és megkérted Csubakkát, hogy tartson veled, mert neki meg a roncshalmazok egyben tartásában van tapasztalata.
- Ez is igaz.
- És a tábornok azt mondta, Csubakka is nagyon örülne neki, veled tart.
- Háromból három.
- Wedge, nem tudsz vukiul.
. Én… ó, a sith-ivadékba. – Wedge érezte, hogy elvörösödik. Jansonnak igaza volt: elfelejtették belekalkulálni azt az apró tényt, hogy Csubakka, habár megérti a basicet, azonban nem tudja megértetni magát a Falsehood pilótájával.
Janson a jóllakott napközis elégedettségével álldogált.
- Szólj Emtrinek és Nyikorgónak, hogy igényt tartok egy kis tolmácsolásra. De inkább Nyikorgónak szólj. – Ugyan a 3PO egységek általánosságban fel vannak szerelve tolmács funkcióval, Emtri inkább katonai ügyekben volt járatos. Nyikorgó sokkal inkább megfelelt a feladatra.
- Meglesz.
- De ugye ezt a kis… dolgot, nem kürtölted szét a többieknél?
- Hát, ami azt illeti, kikotyogtam, tudod, hogy előfordul néha.
- És mit szóltak hozzá?
- Fogadtak, hogy mit fogsz csinálni. Már mindenkinek megvan a maga tétje.
- És, ki nyert?
- Tyria Sarkin. Jóslata, hogy azt mondod, „A sith-ivadékba!”, telitalálat.
- Egyszer majd te is megkapod a magadét, Janson. Gondoskodom róla.
- Nem fogsz. Ez távol áll Wedge Antillestől, az Új Köztársaság hősétől.
Wedge elmosolyodott.
- Most már leléphetsz.


Kell irányt változtatott, Elassar, a szárnyembere mögötte maradt, TIE elfogóvadászát a Kidriff 5 felé fordítva. A másik pár, Janson és Shalla tőlük jobbra, a Birodalmi szabványoknak megfelelő távolságban követte őket.
A Kidriff 5-nek nevezett világ lassan növekedett megfigyelőablakaikon túl. A bolygón, amennyire belülről meg tudták állapítani, három szín volt uralkodó: kék a tengereknél, rozsdavörös a civilizációnál, és egy kisebb, szürke-sárga rész, ami a városokat jelezte.
A komforgalom is megnőtt, ahogy közeledtek a Kidriffhez. Az első egy előre bekalkulált, automatikus vektorra állítottra őket. Az üzenet után Kell továbbította az adatokat a Falsehoodnak.
A vektorra való csatlakozást követően a távolban apró fénypontok tűntek fel, melyek a bolygóhoz közeledő teherszállítók hajtóműfényei voltak.
A legelső, nem felvételről lejátszott hívást akkor kapták, amikor Kell előre hajolva próbált jobban kilátni a pilótafülke megfigyelőablakából.
- Figyelem, négy Sienar elfogóvadász. Azonosítsák magukat és szándékaikat.
- Itt a Sárkány Osztag, a Night Terrorról, parancsnokunk Maristo kapitány. Szándékaink békések, mondhatni, a ki-kap-cs-ló-dás. – Kell úgy hangsúlyozta az utolsó szót, mint aki már régen nem szórakozott. – Úticélunk a Tobaskin állomás, ahol kiderítjük, egy raktárnyi kredittel milyen ki-kap-cso-ló-dás érhető el.
- Értettük, Sárkányok. Átküldjük a szükséges irányvektorokat. A Night Terror később érkezik?
- Nem, egyedül jöttünk – ez persze hazugság volt, és a hazugság még egy hazugságot eredményezett: ezek a TIE-ok fel vannak szerelve hiperhajtóművel. Ami azt jelentette, az őket vezető pilóták rendkívül fontos személyek. Egyenesen valószínűtlen volt, hogy egy magas rangú illető saját TIE-a helyett egy rakás szeméttel érkezzen meg.
- Vettem. A bolygó szabályzata szerint szüntessék meg a transzponderük jelét. Legyenek üdvözölve a Kidriffen, és jó szórakozást.
Kell viszonozta az üdvözlést, majd bontotta a vonalat. Ezután mindent, ami eddig elhangzott, továbbította a Falsehood felé.


- De ugye a harcért kapok valami köszönetet, ugye? – kérdezte Nyikorgó Wedge mögött a Falsehood pilótafülkéjében.
- Ha egyáltalán ránk lőnek valaha, igen – mondta Wedge. – Ellenkező esetben, csak a „veszélyes körülmények közti szolgálatteljesítésért”.
Csubakka felmordult.
- Maga csak fogja be, vuki.
Wedge felsóhajtott. Nyikorgónál idegesítőbb 3PO droiddal talán még sosem találkozott. A protokoldroidok amúgy is elég védtelennek képzelték magukat, és emiatt fájdalmasan sokat beszéltek, és ami a legrosszabb, ezt barátságos viselkedésnek gondolták. Azonban Nyikorgó más volt. Ő az átlaghoz képest önmaga urának számított.
- Mit mondott?
- Az efféle megszólalásokat nem kötelességem tolmácsolni.
- Dehogynem. Majd én eldöntöm, mi fontos belőle és mi nem.
- Azt mondja: „A harcért kapott elismerést garantálhatom: leszedem a lábaidat, és azzal verlek szét.”
- Ez elég nagylelkű tőle. Egy „Köszönöm, majd később!” választ biztosan értékelni fog.
- Uram, szerintem maga nincs tisztában vele, mi az a vuki humorérzék.


Amint húsz kilométer távolságra megközelítették a naplemente által megvilágított Tobaskin felszínét, Kell és a többiek folyamatosan üzeneteket kaptak, melyek a környéken található szórakozási lehetőségeket sorolták fel. De előfordultak térképek, nevezetességek ismertetői is, továbbá bárok, kocsmák, hotelek és további létesítményekről való tájékoztatás is.
Amilyen bizonytalan volt abban, melyik szórakozási lehetőséget válassza a sok közül, olyan bizonytalanul vezette a TIE-okat az erdős területek felé. Amíg a többiek azon veszekedtek, melyik kocsma volna megfelelő, addig Kell a fákat pásztázta. Amikor talált egy helyet, ami elég nagy volt a Falsehood számára, de elég mély is, hogy fentről emberi szem ne szúrja ki a hajót, az adatokat átküldte a többieknek.
Ezután találtak egy leszállóhelyet az egyik fénypompás szórakoztató negyed tőszomszédságában. Itt megálltak pihenni.
Kell lehámozta magáról a sisakot, ledobta a pilótaülésre, majd elkezdte lefejteni magáról pilótaruhája többi darabját.
- Sárkány Kettő és Négy, maradjatok készenlétben, ti az elfogóvadászokban maradtok.
Shalla bólintott. A talajra lebegett, de nem állította le a hajtóműveket.
- Jaj, ne már. – Elassar hangjába csalódottság vegyült. Kezével a mellkasát markolászta, mint akit szíven lőttek. – Miért én? Én vagyok a legfiatalabb, nekem van a legnagyobb szükségem a szórakozásra.
A már csak a fekete TIE-pilótaruhába bújt Kell kiszállt az ülésből, leugrott a talajra, majd felmászott a devaroni gépére és közelebb hajolt a fiatal pilótához.
- Hadd kérdezzek valamit.
- Hallgatom, uram.
- Bemész abba a mesés kocsmába.
- Eddig világos.
- A pultra dobod a kreditjeid.
- Jól hangzik.
- Leveszed a sisakot.
- Hát, ezt is megtenném, igen, elvégre valahogy hozzá kell férni az italhoz, ha már szomjas vagyok.
- És mit látnak a járőrök?
- Az univerzum legjóképűbb… hoppá.
- Devaroni pilótáját.
- Jó, értettem.
- Szerinted hány devaroni szolgál a Birodalomnál?
- Egy sem. Vettem, uram. A gépben maradok.
Kell fejét ingatta, majd leugrott a gépről.


Wedge a repulzorhajtóművek segítségével lerakta a talajra a Falsehoodot.
Csubakka elbőgött valamit.
- Hát igen, ez egy szép leszállás volt. Nem tud ennél jobban landolni egy szeméttel. Darabjaira hullana.
Csubi ordibálása hangosabbá és vadabbá vált.
- Hogy érti azt, hogy ez egy jó hajó? A minap hallottam, hogy megjegyzéseket tesz a burkolatára. Velem nem érdemes ellenkeznie.
- A kapitány elhagyja a süllyedő hajót – szólt közbe Wedge. – Csubi, tiéd az irányítás.
Visszatért a raktérbe, ahol az utasok tartózkodtak, készen az indulásra. Egy férfi és egy nő, mindketten átlagos kinézetű egyének, és mindketten ugyanolyan fekete nadrágba és tunikába bújtak, amiken ragyogóan fényes csíkok tekeregtek - egy átlagos birodalmi turista látszatát keltették.
Sosem mutatkoztak be Wedge-nek. Úgy gondolt rájuk, mint Szelíd Egyre és Szelíd Kettőre.
Szelíd Egyes kezet nyújtott neki.
- Kösz a fuvart. Sokkal kényelmesebb volt, mint a legutóbbiak…
Szelíd Kettő bólintott; Wedge nem emlékezett rá, hogy szólt volna egy szót is.
Wedge viszonozta a kézfogást, majd leeresztette a rámpát. Vagyis csak akarta, a platform nyitómechanikája zümmögött ugyan, de maga a rámpa csak nem akart megmozdulni.
- Van egy pilótám – mondta Wedge -, aki ezt rossz előjelnek fogná fel. – Megrugdosta a rámpát, mire a mechanika hangosabban zümmögött, és végre-valahára megnyílt a kijárat. – Sok szerencsét.
Mikor elmentek, a rámpa már kevesebb gonddal zárult be.
Mikor visszatért a pilótafülkébe, Wedge észrevette, hogy Tycho X-szárnyúja már nem a Falsehood tetején parkol, hanem azzal szemben, a talajon. Az X-szárnyú, miután jelzőfényei kihunytak, szinte teljesen eltűnt a szeme elől. Nem sokkal később csak ők voltak, teljes sötétség vette őket körül. A fák megóvták őket a város fényeitől. Az egyetlen világosság Nyikorgó fotoreceptoraiból áradt.
- És most – mondta a 3PO droid -, mit csinálunk? Ismerek egy csomó ügyességi játékot. A Raktárösszehasonlító az egyik kedvencem. - Csubakka felhördült mellette. – Nem, a Droidzúzót nem ismerem. – Újabb mordulás. –Micsoda? Ismerteti a szabályait?
Wedge felsóhajtott. Repülés ide vagy oda, ez a küldetés még eltart egy darabig.


Már régóta letelepedtek a Kidriff holdja körüli pályán, amikor az Arcnak eszébe jutott a levél.
- Dumás, rakd a postaládámat a képernyőre. Meg akarom tekinteni, kérlek.
Az első egy csak szöveget tartalmazó levél volt a húgától, aki a pantolomini egyetemen tanult. Az üzenetben a testvére részletes leírást adott mindennapi életéről, ami pont olyan volt, mint amilyenre az Arc emlékezett. Nosztalgikus, hazavágyó emlékei voltak most egyetlen fénypontjai a komor, sötét naprendszeri tájképen.
A második üzenet a Hírszerzéstől jött. A dokumentumot többszöri figyelmeztetéssel látták el, ami arra hívta fel a figyelmet, hogy a fájlokat nincs jogosultsága módosítani, és ezen felhívások átugrása közben jutott az Arc eszébe, miről is szól az üzenet: Lara Notsilról és Edallia Monotheerről, a nőről, akit az öregúr megnevezett a Múzeumban.
Az anyagok hétpecsétes titoknak számítottak; ennél titkosabb jelzővel semmit sem láttak el. Az Arc remélte, a válaszok, amiket keres, nincsenek elrejtve ellenőrzések és korlátozások mögé, amihez már végképp lehetetlen a hozzáférés.
A Lara Notsilról szóló fájl csak pár dolgot tartalmazott, amiről eddig nem tudott. Legtöbbet már elmondta nekik, Lidérceknek. Egy farmon született, az Aldivyn. Megfelelő iskolai eredmények. Semmi sem utalt rá, hogy a mezőgazdaságon kívül mást tanult volna. Aztán, a dokumentáció másról kezdett el szólni: hogy a társadalom, ahonnan származott, miképpen tagadta meg a támogatást Trigittől, az Implacable kapitányától, és hogy bosszúból az miképpen bombázta le az Aldivyt.Hogy a felderítők utólag miképpen találtak egy túlélőt, Lara Notsilt a romok között, akit az Implacablere vittek. Hogy miképpen tartotta Trigit félig kómában Larát mindenféle szerrel, és tette háziasszonyává. Mígnem a Lidércek el nem pusztították az Implacablet. Mígnem Lara Trigittel együtt egy mentőkabinban menekült.
Elég gyér egy akta, állapította meg az Arc. Azonban, az aldiviakhoz hasonlóan, akik csak a földjük gondozásában és gyermekeik nevelésében lelték egyetlen örömüket, nem is rendelkezhettek terjedelmesebb iratokkal. Egyáltalán, volt, aki még azonosítóval sem rendelkezett.
Aztán megnyitotta az Edallia Monotheerről szóló fájlt. Már azzal, hogy a Coruscanton született, hosszabb aktára lehetett számítani, mint Lara Notsil esetében. Az adatok csupán interjúkból és elszórt hivatkozásokból állt, az eredetit elpusztíthatták.
Ötven évvel ezelőtt látta meg a napvilágot. Színésznőnek tanult. Felkeltette Arand Isard, Ysanne Isard apjának figyelmét. Monotheer Hírszerzési ügynökként tanult tovább, és megannyi sikeres bevetést végrehajtott.
Aztán, a dokumentum szerint, férjével együtt letartóztatták és elítélték hazaárulás vádjával. Mindkettőjüket kivégezték, amiért információkat adtak át egy chandrilai Birodalomellenes szervezetnek. Az Új Köztársasági Hírszerzés egyik meg nem nevezett alkalmazottjának véleménye szerint ez csak egy standard eljárás volt, hogy kirostálják a Birodalmi Hírszerzésből a kevésbe hasznos ügynököket, és valójában Monotheernek semmi dolga nem volt a Felkelők Szövetségével.
A férje. Az Arc megnyitotta a családi állapotra vonatkozó lapot, majd tovább ugrott a férj adatlapjára.
Semmi érdekeset nem talált. A történet hasonlóan festett, mint Monotheer esetében. Egyes híresztelések szerint volt gyerekük, de egyéb információt nem talált a titokzatos porontyról.
Azonban jobban érdekelte a férj neve.
Galls Pethotel.
Az Arc úgy érezte, mintha jeges kéz markolna gyomrába.


- Hajnalodik – állapította meg Nyikorgó.
Ez a mondat kihúzta Wedge-et a régóta tartó, mámorító álomból. Körülnézett, de még mindig nem látott más fénypontot a droid fotoreceptorain kívül. Kinyitotta a szemét, és levette csizmás lábait a műszerfalról.
- Nem néz ki hajnalnak.
- Ha felnéz, uram, láthatja, ahogyan az ég kezd kivilágosodni. A fák és az épületek eltakarják előlünk a fényt.
Csubakka felegyenesedett, és hangosan megropogtatott pár ínt.
- Engedhettem volna még pár perc alvást – válaszolt Nyikorgó Csubakka egyik mondata után -, de azt a parancsot kaptam, hogy hajnalban keltsek. Mert amilyen világos van odakint, annál könnyebben észrevesznek.Vagy nem gondolt erre azzal a bundával borított agyával?
Bömbölés.
- Az igaz, hogy a fényviszonyokat tekintve hajnalban, mint helyi idő szerint, de még mindig…
- Csöndeet – szólt közbe Wedge. – Lehet, hogy társaságunk akadt.
A szenzormonitoron egy rövid, éles hang járt végig a tőlük egy kilométerre lévő erdőterületen. Aztán egy idő után irányt változtatott és elindult észak felé, hogy aztán párszáz méter múlva újra megforduljon. Pár percnyi figyelés után megállapították, hogy az útvonal ismétlődik.
- Egy keresőradar? – kérdezte Nyikorgó.
- Igen. De ez az egyetlen jármű, ami felderítést végez ezen a területen. Tehát, nem egy alapos kutatás folyik. – Wedge leolvasta a kijelzőn megjelenő adatokat. A jármű egy általánosságban a Birodalmi területeken állomásozó rendőrök által használt lebegőként volt beazonosítva. - Talán csak egy rutinvizsgálat ezen a területen. Tizenöt percen belül ideérhet. – Aktiválta a komegységet. – Kettes?
- Jelen, Vezér.
- Csak ellenőrzés. Készüljenek fel az előkészületekre. Vezér kilép. – Legmagasabb fokozatra állította a komegységet, kiválasztott egy titkosítási kódot, majd elküldte a rövid üzenetet: - A zöld zónában.
Pár pillanattal később, ugyanolyan titkosítási kóddal, megkapta a választ.
- Kettes begyújtva. – Ez Kell hangja volt.
- A Sárkány osztag készenlétben – mondta Wedge. – Már csak a helyieken múlik, mikor találnak ránk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése