2013. november 21., csütörtök

8.fejezet




Nyolc




A katasztrófával induló küldetés katasztrófával ért véget, de nem Solóék számára.
Az A-szárnyúak a Jussafet 4 felszínén felfedezték a Raptorok nyomait. A Raptor-siklók hamar darabokká lőve vagy megbénítva zuhantak le, ezzel könnyű prédává téve a felszíni csapatok számára. Katonák vonultak a bázishoz, a Lidérc légi támogatásával megsegítve hamar bevették a Jussafet 4-en lévő központot.
A Zsivány és Üstökös osztagok vezetését Tycho Celchu vette át egészen addig, míg Wedge Antilles vissza nem tért Wes Janson X-szárnyújával, mészárlást rendezve az aszteroidaövben. Egy TIE-vadász sem menekülhetett meg Zsinj erői közül.
Míg a Zsiványkommandó kizavarta az aszteroidák közül a kisebb hajókat, addig a Mon Remonda legénysége bemérte a kilépési vektorukat, és egy útvonalat állított fel, amivel üldözőbe vehették a flottát. A dicsőséges hajóhad két Carrackból és egy módosított teherhajóból állt… amint megpillantották az üldözőket, az űr felé fordultak, és hiperűrsebességre kapcsoltak.
Egy hálálkodó szó sem érkezett a Jussafet 4-ről – elvégre birodalmi világ voltak, és „felszabadítóikra” is ugyanolyan kételkedve, mint hálásan tekintettek -, de a vadászgépek komjaiba érkeztek rövid, köszönetet kifejező mondatfoszlányok.
Han Solo parancsba adta katonáinak, hogy annyi foglyot és Raptor járművet hagyjanak helyőrségnek a Jussafet 4 felszínén, amennyi csak lehetséges.
Wedge hullafáradtan – nem a pilótafülkében töltött idő merítette ki – csatlakozott a Mon Remondára visszatérőkhöz, amikor az üzenet érkezett.
- Birodalmi csillagromboló lépett ki a hiperűrből a Jussafet felett. Mivel a rendszer árnyékában van, így képes ránk ijeszteni. Lassan közelít.
- Köszönöm. Zsiványok, mögém. Megnézzük, mit tehetünk. – Egyik gépben sem volt elég üzemanyag, hogy komolyabb harcba bocsátkozzon. A Zsiványok kényelmes tempóban elindultak a jelzett irányba.
Pár pillanattal később a komba új ember beszélt bele.
- Zsiványok, vissza a Mon Remondára. – Solo volt az. – Az Agonizer csillagromboló kapcsolatot létesített velünk. Wedge, személyesen veled akarnak beszélni.
Wedge felvonta szemöldökét.
- Az Agonizer Zsinj erőihez tartozik, vagy birodalmi?
- Az egy évvel ezelőtti jelentéseink szerint birodalmi.
- Érdekes. Jobb, ha megnézem, mit akarnak.
- Negatív, Vezér. Túl nagy az esély, hogy orgyilkosság áldozatává válhatsz. Ahogyan én is. Onoma kapitány elvállalta a beszélgetést. Egy pillanat. – Majdnem egy perc csend következett. – Nem tetszik nekik az ötlet. Lehet, mert mon kalamári, de valaki a vadászgéposztagokból megfelel.
Wedge végigfuttatta a pilóták listáját. Mindenki elég kimerült volt, ráadásul látni akarta a reakcióikat Tal’dira halálát illetően.
- Az Arc majd elintézi. Ő biztosan megfelel az elvárásaiknak.
- Rendben.


Az Arc már vett részt olyan küldetésben, melynek során álcázva kellett behatolni egy Szuper osztályú csillagrombolóra – konkrétan az Iron Fistre -, de akkor nem önmaga volt, hanem egy szövetségese az ellenségnek. Most békés szándékkal érkező, teljesen nyíltan felvállalt ellenségként érkezett X-szárnyújával a gigantikus űrhajóra, és érezte, szíve hevesebben kezd verni. A repulzorlifteken oda lebegett, ahová a repülésirányító mutatta világítópálcájával, majd letette a gépet két TIE osztag között.
Már elkezdett lemászni a pilótafülkéből levezető létrán, amikor egy hadnagyi rangjelzést viselő birodalmi lépett oda hozzá.
- Loran kapitány? Az admirális már várja önt.
- Remek. – Az Arc biccentett, majd az R2-esére pillantott. – Dumás, ha valaki három méteren belülre ér, aktiváld az önmegsemmisítőt.
Az asztromech vidáman füttyögött. Szerencsére, egy birodalmi sem fogja három méteren belül megközelíteni az X-szárnyút – szegények azt se tudták, hogy az X-szárnyúnak nincs önmegsemmisítő rendszere.
Két csarnokkal és turbólifttel később az Arc és a hadnagy egy tárgyalóteremben találta magát. Az ovális asztal tömve volt ételekkel – egy tálban friss gyümölcsök, máshol elmosott tálak, borosüvegek, és még egy váza is helyet kapott, melyekbe frissen virágzó növényeket tömtek. Egy pillanatig elfelejtette, mennyire feltűnő, de akkor már késő volt visszafojtani nevetését.
Az egyedüli teremben tartózkodó úriember középkorú volt, de már őszült, és gyűrődésmentesre vasalt egyenruhát hordott.
- Tudom, kicsit szerény – mondta, miközben felállt és kezet nyújtott -, de elvégre a külsőségekre is adni kell. Teren Rogriss admirális vagyok.
- Garik Loran, az Új Köztársaság Vadászgép Osztagának osztagparancsnoka.
- Engedje meg, hogy elmondjam, de a holodrámái förtelmes, rosszul megírt hulladékok – de azt meg kell hagyni, maga vitte a hátán őket.
- Hát persze, hogy hulladékok voltak, elvégre birodalmi produkciók. De azért köszönöm.
Az admirális könnyedén nevetett. Őszintének tűnt. Intett az Arcnak, hogy üljön le.
- Szolgálja ki magát. Az illem megköveteli, és már amúgy is kiraktam – együnk. De nem tartanám fel sokáig. Az idő nekem nagy kincs, gondolom ön is így van ezzel. – Az Arc után leült, majd tányérjára szedett valami főtt tojásokhoz hasonló, mártással leöntött falatkákat. – Amit mondani szeretnék, az valójában nem hivatalos. Eddig hajlamosak voltunk holmi Lázadó hazugságként kezelni. A felsőbb rétegekről van szó.
Az Arc úgy döntött, tesz egy próbát a tojásokkal.
- Hallgatom.
A mártás íze valahol a csípős és az édes között egyensúlyozott, míg a tojás sárgáját sült hússal pótolták, holott az Arc nem látta semmi jelét, miképpen tölthették meg vele a fehérjét. Az összkép alapján nyilvánvaló volt, hogy ez az étel is egy olyan étel, amit csak a módosabbak engedhetnek meg maguknak.
- A különbségeink mi, birodalmiak, és a Lázadók között örökké megmaradnak. Ellenségek maradunk, amíg élünk.
- Minden bizonnyal.
- De mindkettőnknek van egy közös ellensége is. Mindketten meg akarunk szabadulni tőle. Én és Solo tábornok rokonlelkek vagyunk.
- Ön is egy rohamcsapatot vezet, hogy legyőzze Zsinjt.
Rogriss bólintott.
- Ha sikerül, visszatérhetünk régi viszályainkhoz, de akkor már nem lesz egy harmadik fél, aki becsatlakozhat a játékba.
Az Arc felhorkant.
- Tudja, maga a legkülönösebb birodalmi, akivel valaha találkoztam.
- Meglehet. Nos, mit gondol?
- Grandiózus terv. De én még nem hivatalosan sem beszélhetek az Új Köztársaság nevében. De még ezen flotta nevében sem. Egyetlen dolog, amit tehetek az az, hogy figyelmesen hallgatózom és mindezt jelentem a parancsnokaimnak.
Az admirális elmosolyodott. A zsebéből egy adatkártyát halászott elő, és az Arc felé tolta.
- Ha már kiértünk a rendszerből, kapcsolatba léphet velem a HoloNeten keresztül. Ha magától Solo tábornoktól kapnék hívást, bármi hangozzon is el, megosztom magával.
- És azután?
- Azután minden meglévő feljegyzést átküldök, ami csak létezik Zsinj hadjáratáról. Stratégiai lépései egy-egy világ ellen, hogy mit tudunk róluk, hogy mekkora erőket vonultat fel. De ugyanezt várom maguktól is. Mindketten információval látjuk el egymást.
Az Arc bólintott.
- Érdekes ötlet. És amint kiderül ez az egész, magát kivégzik.
Rogriss bólintott. Olyan vidámnak tűnt, mintha az Arc most rögtön elrendelte volna, hogy saját emberei bombázzák le a Coruscantot.
- Minden Solo tábornokon múlik. De érdemes megpróbálni. Legjobb esetben Zsinj meghal.
- Igaz. – Az Arc zsebre vágta az adatkártyát. – Még egy utolsó kérdés: Fel báró és az Egy-Nyolcvanegyesek miért szolgálják Zsinjt?
Az admirális arcáról eltűnt a vigyor.
- Fogalmam sincs, mik Fel motivációi. Miután megszökött maguktól, eltűnt pár évre. Most pedig a Lázadók ellen harcol valami új dolognak az élén. Azt mondanám, ő egy megrögzött áruló. Az Egy-Nyolcvanegyesekért azonban nem ő felel.
- Az meg hogy lehet?
- Az igazi 181 a Birodalmat szolgálja Turr Phennir vezetése alatt. Fel új pilótákat toborzott, elnevezte őket Egy-Nyolcvanegynek, és rakott pár piros csíkot a vadászgépeire. Talán azt hiszi, ők az igazi; az osztaga meg mindenhová követi. Bár az osztagparancsnokoknak mindig ekkora az egójuk.
- Érdekes. Köszönöm a vendéglátást.
Az Arc felállt. Rogriss bólintott. Az asztalra mutatott.
- Óhajt magával vinni egy kis uzsonnát?
Az Arc elvigyorodott.


A Coruscanton helyi idő szerint éjszaka volt – a Mon Remondán pont ekkor kezdtek el tevékenykedni -, amikor Wedge és Solo a tábornok irodájában találkozott.
Solo ugyanolyan csüggedtnek tűnt, mint amilyennek ő látta Wedge-et. A pilóta sokadik alkalommal jött rá, hogy ha a tábornok levetkőzi magáról csempészes könnyedségét - ahogyan most is tette -, kifejezetten feszültnek tud látszani. Olyannak, amilyennek Wedge soha máskor nem tapasztalta még. Most, hogy a twi’lekek támadásait elemezgették, egy olyan Han Solóval nézett szembe, aki még a feljebbvalóit is meg tudná ijeszteni arckifejezéseivel.
- El akarod fogadni Rogriss ajánlatát? – kérdezte Wedge.
Solo megenyhülve bólintott.
- Arra vársz, hogy a Flotta is beleegyezzen?
- Nem. Elég nagy erőknek parancsolok, amivel képes vagyok Zsinjen ütni. Nincs szükség senki szavára. – Solo halványan elmosolyodott. – Hacsak nem beszámíthatatlannak tartanak, azt hiszem, még fontos ember vagyok. Ami emlékeztet egy dologra. Mióta úgy érzem, fontos vagyok Zsinj számára, úgy gondolom, bevethetnénk azt a Millenium Falconos trükköt, amit a pilótáid javasoltak.
- Jó ezt hallani. Esélyes a dolog.
- Igen. – Solo mosolya elillant. – A twi’lek ügy híre szépen lassan terjedni kezdett. Úgy hallottam, Mon Mothmát az egyik gotal testőre próbálta meggyilkolni. Súlyosan megsérült. Az ezek utáni órákban két helyről is gotalok által kezdeményezett lövöldözésekről számoltak be, az egyik egy többségben embereknek otthont adó barakkban, másik egy holoszínházban történt. Legalább tucatnyian meghaltak. A barakkos lövöldözőt katonák állították le, míg a másik lelőtte magát.
- Ahogyan Tal’dira is tette.
- Nem Corran ölte meg?
- Nem – mondta Wedge. – Megvizsgáltam a szenzoradatait. Amikor Horn tüzelt, Tal’dira az elülső pajzsokra irányított minden energiát, így a háta védtelen maradt. Más szóval, öngyilkos lett.
- Az nem változtat semmin. Láttam már olyan orgyilkost, aki megölte magát a feladata teljesítése után – de hogy előtte…
- Akkor sem értem. Valami hír a felszolgáló Galey-ről?
- Hát, nem hisszük, hogy bármi motivációja lehetne… ami azt jelenti, pénz van a dologban. Semmi nyoma külsősökkel vagy ellenséggel való kapcsolatról. Sok időt töltött a szimulátorban, míg mi távol voltunk. Megtanulhatta az egyik Lambda-kompunk vezetését, hogy dolga végeztével elslisszoljon.
- Galey a kulcsfigura. A tény, hogy ő ölte meg Gastet, megerősíti a gyanút, hogy Zsinj-nek dolgozott. Továbbá a tény, hogy mindannyian láttuk őt Tal’dirával és Tualinnal beszélni az eligazításon, megerősíti a gyanút, hogy ő is bűnrészes a twi’lek összeesküvésben. És hogy ez az egész Zsinj műve.
Solo mély levegőt vett.
- Ez csak elmélet, és az a baj, hogy nem mindenki ért vele egyet. És van még egy kis hírem. Egy nagyon, nagyon rossz hírem.
Solo elmondta.


Pár órával később, percekkel műszakváltás után, Wedge a három jelenlévőre bámult az irodájában, felkészülve a legdurvább sértegetésre, ami valaha el merte hagyni száját.
Nawara Ven fürkészve bámulta őt. Wedge természetesnek vette, hogy a twi’lek tudhat a rossz hírről. Dia Passik arcáról már nehezebb volt akármit is leolvasni. Koyi Komad, a szerelő bizonytalanul tekintgetett ide-oda.
- Parancsot kaptam az Intézkedési Tanácstól – kezdte Wedge -, miszerint kötelességem három nap szolgálat alóli felmentést adni.
Koyi megdöbbent. Dia összébb húzta szemöldökeit. Nawara Ven nyugodtan biccentett – Wedge erre számított.
- Csak mert twi’lekek vagyunk – mondta.
- Attól tartok, igen.
- Nem hiszem el – mondta felháborodva Koyi.
- Pedig muszáj lesz – mondta Dia. – Mindez az egész flottára vonatkozik, nemde, parancsnok?
- Az emberek ígérete, hogy minden faj egyenlő – mondta keserűen Koyi -, ennél fogva engem nem lehet csak úgy leléptetni. Tudod, mennyi civil munkát utasítottam el, ami több pénzt ajánlott? De én mégis a Zsiványokat választottam. Veletek maradtam, miután Zsinj lerohanta a Noquivzort, és megölt majdnem mindenkit, akivel azelőtt együtt dolgoztam. Mindezt azért, mert úgy hittem, a Zsiványok azok, akikhez én tartozni szeretnék. Akiket támogathatok. Akiknél a galaxis minden népe egyenlő. Most pedig, ennek annyi.
- Egyáltalán nincs vége – bizonygatta Wedge. – Fejbe lőtték, de még nem halt meg egészen.
Koyi elmosolyodott, de hogy örömöt vagy bánatot akart ezzel kifejezni, azt nem lehetett megfejteni.
- Tehát felmentettek a szolgálat alól. Valami mentség?
- Wedge bólintott.
- Ha ez számít, sajnálom.
- Számít, parancsnok – kifelé menet még visszafordult. – Ha keresnél, megtalálsz.
- Azt hiszem, jobb, ha én is megyek – mondta Dia.
- Hogy mit csinál, Passik?
- Az Intézkedési Tanács épp most mondta, hogy nem vagyok fontos a számukra. – Vörös szemei egy pillanat erejéig felvillantak, majd elmosolyodott, de ez nem a Koyiéhoz hasonló mosoly volt. Ez inkább csúfolódónak tetszett. - Szerencsére, a véleményük mit sem számít a társaimnak. Azt hiszem, velük töltöm az időm. Inkább, mint hogy elvesztegessem a Tanácsra.
Tisztelgett, majd elhagyta az irodát.
- Arcátlanság nem visszavágni – mondta Ven.
- Majdnem ugyanúgy érzek, mint ő. Nem is tudom, mikor éltem át ilyet utoljára. Egyszerűen nem tudom elhinni, Tal’dira hogy fordulhatott ellenünk. – Eszébe jutott egy emlékfoszlány. – Meg tudnád mondani, a kultúrátokban mit jelent a „transzparacél lábakon ugráló őrült”?
Ven elmosolyodott.
- Tőlem kérded? – a bal lábára mutatott, amit az egyik küldetésük után amputálni kellett, így műlábat kapott helyette.
- El is felejtettem. Sajnálom. Tal’dira mondta ezt nekem, mielőtt meghalt volna.
- Ó – sóhajtott Ven, majd szemei elködösültek, míg emlékei közt kutatott. – Nem jut eszembe.
- Különös. Mi okozta a… - Wedge szemei elkerekedtek. – Okozta. Okozat. Mi az ok, és mi az okozat?
- Ezt nem tudom követni…
- Mindegy, hogy Ackbar admirális, vagy akár Mon Mothma meghal-e. Az orgyilkosok sikerrel jártak.
- Mi? Dehogy jártak sikerrel.
- Dehogynem. Koyi Komad volt az első áldozatuk.
Ven arckifejezése elárulta, hogy sikerült lépést tartania parancsnokával.
- Hívd össze a Lidérceket – rendelkezett Wedge. – Végre kell hajtanunk a legőrültebb tervet, amit valaha kitaláltak. A pilóták társalgójába. Aki akar, részt vehet a Zsiványkommandóból is. Ahogyan az lenni szokott, most Zsinj-el való kapcsolatunk új fejezethez érkezik.
Wedge már a folyosón volt, még mielőtt Ven bármit is szólhatott volna.


Gebe kivételével – aki sérüléseit még mindig a baktatartályban heverte ki – az összes Lidérc megjelent, továbbá Tycho, Hobbie és Corran Horn a Zsiványkommandótól. Donos megállapította, hogy Tyria és Horn különösen rosszkedvűen néztek ki, de úgy döntött, nem tudakolja meg tőlük a komorságuk okát. Tyriának amúgy is volt társasága; Kell állt mellette. A többiek viszont mintha kerülték volna Corrant, amiatt, mert lelőtte a sajátját, vagy egészen más okból, azt nem lehetett tudni.
Wedge lépett be a társalgóba, csizmája sarka kopogott a padlón.
- Tehát szembesültünk a twi’lekek által elkövetett terrorizmussal – mondta. – Alapos okunk van feltételezni, hogy Zsinj áll e mögött.
- De nincs rá bizonyíték, hogy ilyen következtetést vonjunk le – tette hozzá Ven.
- Az most nem is érdekes. Zsinj miért tenne ilyet?
- Hogy ártson az Új Köztársaságnak – mondta Kell. – Mon Mothma és Ackbar admirális elvesztése súlyos csapást mérne ránk.
Wedge leült az egyik székre.
- Az biztos. Aztán olyanokkal pótolnák őket, akik kevésbé értenek a munkájukhoz. Ha mindenki meghalna a Belső Tanácsból, lenne még Belső Tanács, legfeljebb nem ugyanazok alkotnák. Ez nem vall Zsinj-re. – Előrehajolt. – Ma reggel hatkor parancsot kaptam, hogy minden twi’leket a Mon Remondán bocsássak el a szolgálatból. Szerintem ez volt Zsinj célja.
- Hogy megszabaduljon a twi’lekektől? – kérdezte Kell.
Wedge megrázta a fejét, de Corran válaszolt helyette.
- A twi’lekek másodrangú polgárok. A pletykák szerint a gotalok lesznek a következők, ami a Mon Mothmát ért támadást és az azutáni lövöldözéseket illeti.
- A twi’lekek és gotalok a hadsereg csak kis részét alkotják – mondta Lara. – Nem ők vannak többségben. Úgy értem, elvesztésük nagy ütést mérne ránk… de a Flotta még akkor is jelentős marad.
- De ez felmorzsolná az egész Köztársaságot – mondta Wedge. – Egy-egy nép a Köztársaság egy-egy százalékát teszi ki. De ha így halad, ezek a százalékok elválnak egymástól, és a Köztársaság széthullik. A fajok szemében mi, emberek csak gonosztevők vagyunk. Mi embereknek, a gotalok is twi’lekek csak közönséges bűnözőnek látszanak. Ezek a fajok már a lázadás fennállása óta mellettünk állnak. Fontos részei a Köztársaságnak.
Donos látta, hogy a Zsiványok és Lidércek egymásra néznek. Elérkezettnek látta az időt arra, hogy megszólaljon.
- A hármas támadás - ön, Solo tábornok és Dr.Gast ellen – ideje alatt még nem volt okunk feltételezni, hogy ez Zsinj műve.
- Igaz – bólintott Wedge. – Lehetett egy birodalmi terv, egy alvilági akció vagy egy fajok közti összeesküvés. De azzal, hogy minket hármunkat, egyazon oldalon állókat próbálták megölni, ezzel le is leplezték a dolgot.
- Ami számunkra nem jelent jót – mondta Donos. – Nem tudjuk meggyőzni az Intézkedési Tanácsot erről.
- Miért ne tudnánk? – kérdezte kíváncsian Wedge.
- És ki fog intézkedni? Ackbar admirális? Megbízott a twi’lekben, aki meg akarta ölni. Mon Mothma? Súlyosan sérült, nem tudná eljátszani a vezető szerepét. Leia hercegnő? Jelenleg diplomáciai küldetést teljesít. Han Solo? Elhagyta a Flottát, és amúgy is, az Intézkedési Tanács rá hallgatna a legkevésbé. Ön, parancsnok? – Donos közelebb hajolt Wedge-hez, hogy nyomatékosítani próbálja szavait. – Ön is megbízott egy twi’lekben, aki meg akarta gyilkolni magát.
- Igen – bólintott Wedge. – A válaszom pedig: az Intézkedési Tanács meggyőzéséhez egy különleges ember kell.
- Elassarra szavazok – mondta Lara. – Az univerzum mesterére.
- Megadom magam.
- Hogyan lehetnénk különlegesek? – kérdezte Ven.
- Ha úgy teszünk, mintha a jövőbe látnánk. Olyanok leszünk, akik odaállnak a Tanács elé, és elmondják, mi történik legközelebb. Hogyan tovább? Mi Zsinj következő lépése? Ha mindez sikerül, olyan erőket sikerül mozgósítanunk, ami méltó ellenfele Zsinj haderejének… és nem következik be az emberiség elleni terror. – Végignézett a pilótákon. – Ellenkező esetben hat hónap, esetleg egy év múlva Zsinj csak besétál hozzánk, és elveszi, amire szüksége van.
- Van egy ötletem – szólt Röfi -, hogyan illenék Zsinj tervébe.
- Halljuk.
- Nos, tudjuk, hogy Zsinj általában olyan emberekkel dolgozik együtt, akik nem épp intelligenciájukról híresek - mondta Röfi. – A kérdés, ahogyan a maga kérdésére is, parancsnok, hogy miért?
- Nyilvánvalóan azért – mondta Tycho -, mert az ő dolguk kiiktatni a célpontot, nem felkutatni azt.
- Így igaz – bólintott Röfi, már amennyire egy gamorrai bólintani tud. – De ez csak egy tényező az egyenletben. Mi teszi az ügynököt vezető egyéniséggé az értelmen kívül? Mi fontosabb az intelligenciánál is?
- A hűség – szólt Lara, hangjából szomorúság áradt. Gyorsan bólintott, mikor észrevette, hogy csöndben maradt, és bólintott, hogy Röfi folytassa.
- Igen – mondta a gamorrai. – Még nem vagyok hűséges Zsinj-hez. Engem nem képeztek ki rá, legfeljebb annyira, mint a rohamosztagosokat is. De miért nem? Csak egy kísérleti alany voltam? Végeztek volna velem, miután teljesítettem a teszteket?
- Valószínűleg igen – bólintott Nawara Ven.
- Csak gondoljunk bele. Zsinj elkészíttetett minket anélkül, hogy belénk verette volna a lojalitást. De mi van akkor, ha talált rá egy másik módot, hogy hűségesek legyünk hozzá?
- Mint egy agymosás – Tycho hangja tompán kongott a társalgó falai közt. Donos el tudta képzelni, mit érez: valamikor őt is egy hasonló eljárásnak vetette alá Ysanne Isard, a Birodalmi Hírszerzés egykori vezére. – Tehát úgy gondolja, az orgyilkosok agyát is kimosta?
- Igen – erősítette meg Röfi. – De csak akkor tudhatjuk, hogy ezzel állunk szemben, miután találkoztunk hasonlóval. Az Ackbart meggyilkolni próbáló twi’lek is agymosott lehetett, habár ő csak egy hétig – vagy kevesebbig – tartózkodott távol, ami nem elég idő ahhoz, hogy egy ilyet véghez vegyenek nála. Mióta Tal’dira csatlakozott a Zsiványkommandóhoz, mennyi idő volt a leghosszabb kimenője? Legtovább tartó eltávja?
Tycho és Wedge pár pillanatig megvitatták a dolgot, majd Tycho vonta le a konklúziót:
- Egy nap. Mindig a Coruscanton maradt.
- Tehát egy nap. Ha feltételezzük, hogy Tal’dira áldozat, és nem cselszövő, akkor egy nap leforgása alatt végrehajtottak rajta egy agymosást. Ha így történt, lennie kell a testén pár látható jelnek is. Vallatás jeleinek. Vérnek. Idegi rendellenességeknek. Bármi ilyesminek.
- Sajnos Tal’dira és Tualin teste nem áll rendelkezésünkre – mondta Wedge -, de nyújthatunk be kérvényt Ackbar admirálisnak, hogy végeztessen el boncolást Mon Mothma támadóján és a gotal lövöldözőkön.
- Ha Dr. Gast túlélte volna – mondta Röfi -, nem éreztem volna meg különösebben a halálát. De így, a jelenlegi helyzetben, egyszerűen szomjazom a tudásra, amit magával vitt a sírba.
Wedge és Nawara egymásra pillantott.
- Anélkül kell bernünk – mondta Wedge. – Akkor lássuk, mink van… és reméljük, hogy legalább olyan jó diplomaták vagyunk, mint pilóták.


A Mon Remonda fara mögül érkezett, csészaljat formált, aminek elejében egy bevágás formált meg két előre nyújtózó fogat, míg a jobb oldalából egy gömbölyded pilótafülke állt ki.
Wedge szemében eléggé Millenium Falconnak nézett ki. Habár az antennája a kelleténél. De még így is megfelelt az elvárásnak, amit Donos, Corran Horn, a Lidércek technikusa, Cubber Daine, pár koréliai és Emtri össze tudott hozni pár roncstelepről szerzett alkatrészből. Ez a hajótípus Korália-szerte amúgy is elég népszerű volt… és a legolcsóbb darab, amit az egyszerű polgár meg tudott szerezni magának,
- A legrondább hajó, amit valaha láttam – morogta Solo.
Onoma, aki mellette állt, és kibámult a megfigyelő vadonatúj ablakán, a homlokráncolás kalamári megfelelőjét villantott Hanra.
- Nekem eléggé Millenium Falconnak néz ki.
- Falcon csak egy van – mondta Solo -, semmi sem fogható hozzá. Még egy fényesre mázolt sivatagi homokjáró is jobban hasonlít rá, mint az ott. – Felsóhajtott. – Ha sikerül teljesen működésre bírni, Csubi és én kibírjuk vele pár percig, míg Zsinj rá nem jön az egészre. Mi volt az ára?
- Elcseréltük egy hiperhajtóművel felszerelt TIE elfogóvadászra, amit Shalla Nelprin szerzett a Razor’s Kissről.
- Őrültség! – dülledtek ki meglepetten Solo szemei. – Egy spéci űrhajót egy roncshalmazért?
- Nem éppen. Egy spéci űrhajó egy Zsinj-t is átverő teherhajóért cserébe.
- Ó, így már világos – Solo vonásai megenyhültek. - Sosem lesz olyan gyors, mint a Falcon. Csubi nem képes ekkora módosításokat végezni rajta.
- Nem is kell – mondta Wedge.
- Hát akkor?
- Mivel azt hiszik, ez a hajó a Falcon, a változtatásaink nem szúrnak szemet. Hogy csak egy példát említsek, a Falcon nem lesz teletömve több tonnányi robbanóanyaggal.
- Jó kifogás – borzongott meg Solo.
- Igen. És mivel a Falcon nincs megtömve robbanóanyaggal, így nem is küldjük ütközőpályára egy Szuper csillagrombolóval. Emiatt a roncshalmaz miatt már igazán nem érezhetsz bűntudatot.
- Kivéve, hogy nem a fedélzetén akarok meghalni.
- Erre találták ki a mentőkabinokat. Érted, mire célzok.
- Ja. Ja, persze. – Solo tekintete visszatért a far mögött sikló YT-1300-ra. – Készítsék elő a Gamma Egyes Dokkot ennek a roncshalmaznak. Ideje munkához látnia.


Az Iron Fist fara mögül érkezett, egy rémálomba illő gépezet volt. Teste egyetlen nagy, ovális roncshalmazból állt, melynek darabjait kilométernyi kábelkötegek rögzítettek egymáshoz. A maradványokat hátulról hajtóművek, elölről egy ék alakú hajóorr fogta közre, amit hosszú, ezüstös árboc kötött össze, mintegy keretként fogva össze a tákolmányt. A burkolaton alig láthatóan, de olvasható volt a Second Death név, amire a gigász hallgatott.
- A legrondább hajó, amit életemben láttam – mondta Zsinj, de megengedte magának, hogy a csodálat jelei láthatóak legyenek arcán. – Melvar, ugye tudja, hogy nagyszerű munkát végzett?
A tábornok halványan biccentett.
- Tucatnyi, robbanószerrel megrakott rekesz található a belsejében, ami majd a megfelelő pillanatban szétküldi a Razor’s Kiss maradványait. További bombák a hajtóművekben, hogy végképp eltörölje a hajó létezésének bizonyítékait. Az eredmény kielégítő. Egyetlen hibája, hogy lassú. Nem tudja tartani az Iron Fist, de még a flotta sebességét sem.
- Kellemetlen. Mindazonáltal ez még nem jelenti azt, hogy ne járhatnánk sikerrel. A legénység hogyan tud elmenekülni róla?
- Az elülső és hátsó dokkokban is egy-egy Sentinel-osztályú jármű áll. A legénységnek így nem csak evakuálni, de harcolni is van lehetősége. – Melvar felsóhajtott. – Kár, hogy nem tudják, hogy ha egy nagyobb hajó is egy kilométeren belülre ér, hajójuk hiperűrbe ugrik, ami felrobbantja őket. De így legalább nem ejthetik fogylul őket, nem árulhatnak el minket a Lázadóknak.
- Szép munka, mint mindig. Adja meg a pozícióját, ahol látótávolságon kívül esik. – Zsinj elmosolyodott. Remélte, nem lesz szükség a rejtő fúziót, amivel hírnevét és elismerését szerezte. Ha mégis, az azt jelentené, hogy veszített – és hogy futnia kell. Hogy vissza kell vonulnia a sebeit nyalogatni. Mindenesetre, szerette az esélyeket latolgatni. – Hányadán állunk a Köpeny funkcióval?
- Működik… nagyjából. Kíván egy demonstrációt?
- Kérem.
Melvar a komlinkjéért nyúlt.
- Second Death, itt Melvar tábornok. Aktiválják a Köpenyt.
- Igenis, uram – jött a vonal túlsó végéből. – Szatelitek kilőve.
Apró, kúp alakú tárgyak lőttek ki a roncshajó elejéből és hátuljából, precíz szögben szállva kirajzoltak egy hajó körüli dobozt. Pár pillanatnyi repülés után a szatelitek megálltak, majd egy szempillantás alatt tűntek el jelzőfényeik – hogy aztán az őket körülvevő űrben minden láthatatlanná váljon.
- Köpeny aktiválva – jött a komlinkből.
A Second Death eltűnt.
Ahol csillagoknak kellett világítaniuk, ott minden feketébe burkolózott.
Zsinj módfelett örült, és ezt igyekezett kimutatni.
- Mérjék be a Second Deathet.
A szenzoroknál ülő tiszt a monitorra meredt. Szigorú tekintettel a hadúrhoz fordult.
- Semmi, uram. Nem érkezik megerősítés. Ez egy szenzoranomália.
- Remek, remek.
Az űrben a csillagok újra felizzottak, majd a Second Death űjra láthatóvá vált.
- Nem mondtam, hogy abbahagyhatják a tesztet – ráncolta homlokát Melvar.
- Sajnálom, uram. Rendszerhiba. Még nem teljesen megbízható.
- Hívják vissza a szateliteket és folytassák a munkát. Amíg nem száz százalékos, addig nem is számít. Amíg nem száz százalékos, addig nem vagyok megelégedve. Melvar kilép. – A tábornok zsebre vágta a komlinket. – Sajnálom, uram.
- Ne tegye. Ez elég meggyőző volt. Egy nagyszerű példa arra, mi zajlik a Rancor Bézison. Minden időben kész lesz. Minden. – Elmosolyodott.


A Mon Remonda társalgójában, közel a megfigyelőablakhoz, egy-egy kitömött, trónhoz hasonló székeken ült Gebe és Janson.
Előttük állva az Arc szólalt meg:
- Hőstetteikért, őhatalmasságaik, meg kéne koronázni önöket – selyempapírból köröket készített, és a koronához hasonló sapkákat Gebe és Janson fejére helyezte. – Az orvosi kezelés nyögések nélküli elviseléséért, baktatapaszok sírás nélküli viselése, a felépülés alatti, édességért nem könyörgésért, jár a királyi jogar is önöknek – mindkettőjük kezébe egy-egy, bojtokkal és szalagokkal díszített fagerendát rakott. – Fogadják kitüntetésemet.
Arrébb lépett, és a Lidércek megszórták őket színes konfettikkel.
Janson végignézett a kaotikussá változott társalgón.
- Ez volt az utolsó alkalom, de tényleg az utolsó, hogy reklamáltam az Arcnál a tiszteletadás hiánya miatt.
Gebe bólintott.
- Egyetértek. Minden királynak el kell szenvednie ezt?
- Minden királynak, akinek az Arc Loran a komornyikja.
- És most – folytatta az Arc -, a királyok újra megmérkőznek a halállal, a vesztest pedig megcsonkítjuk.
- Nahát – állt fel Janson, és kirázta a hajából a konfettiket. – Próbáljuk csak meg.
- Megcsonkítjuk?
- Még egyszer, mit csinálunk?
- Meghívjuk egy italra.
- Na, ez már jobban tetszik.
Amint a pilóták visszaültek székükbe, Shalla Röfi székéhez lépett.
- Áruld el nekem – mondta.
- Mit?
- Azt mondtad, megkönnyebbültél Dr. Gast halálakor. Miért?
Röfi nem válaszolt azonnal. Shalla azon tűnődött, vajon azért, mert komoly választ akar adni, vagy el akarja küldeni melegebb éghajlatokra.
- Nyomást gyakorolt rám – mondta végül. – Döntéseket kellett hoznom miatta.
- Nem értem.
- Ha jól tudom, én vagyok fajom egyetlen ilyen tagja. Nem vagyok egy átlagos gamorrai; népem tagjait megrémisztem jelenlétemmel. Ők egyszerűek és erőszakosak. Én sosem fogok társra, például egy nőstényre találni. Sokszor elgondolkodtam azon, mi lett volna, ha Gast készít egy nőstényt… hogy miképpen kápráztatnám el. Csak egy kapcsolat tudna átvezetni a csalódottságon és a szomorúságon. Ha viszont lenne egy párom, azzal sem sokat értem volna, mert nem lehetett ivadékom. Nem lehet gyerekem. – Felemelte poharat tartó kezét, és vizsgálgatta a kupában lévő churbai brandyt. – Ami azt jelenti, egyedül maradtam… és egyedül is maradok. Dr. Gast jelenléte azt jelentette, ennek így is kell maradnia. De most, hogy meghalt, már kezdhetek valamit az életemmel.
- Sajnálom. – Shalla megérintette Röfi szabad kezét. – Csak sajnos nincs igazad.
A gamorrai a brandybe kortyolt.
- Miért?
- Te nem csak csont és hús vagy. Nem győzheted le a génjeidet. Ha gyereked lenne, akkor saját képedre formálnád, bátorságra és elkötelezettségre nevelnéd, és minden másra, ami az általad választott kultúrához tartozik. De ezeket nem csak vér szerinti ivadéknak lehet tovább adni. Intellektuálisan és érzelmileg az apa-fia kapcsolat nem csak vérrokonsághoz fűzhető. Remélem, ez megvigasztal.
Röfi felhajtotta a brandyt, majd szája igencsak emberi vigyorra görbült.
- Némileg vigaszt nyújt, igen.
- Akarsz táncolni?
- Akarsz szétlapított lábfejeket magadnak?
- El sem hinnéd, milyen fürge lábaim vannak.
- Hát, te akartad… - a gamorrai felállt, majd Shallához lépett.
A társalgó egyik részében már táncoltak is. A placcon a pilóták félretolták a bútorokat. Az Arc és Dia ropta középen, egy régi coruscanti ritmusra lejtve. Donos és Lara csatlakozott hozzájuk.
- Valójában nincsenek együtt – mondta Dia.
Az Arc Donosra és Larára pillantott.
- Miből gondolod?
- Lara feszült. Valami elválasztja őket egymástól. Az arca mosolygós, és láthatólag jól érzi magát, de amint vége a táncnak, elvonul és feszeng tovább.
- Nagyon otthon vagy ezekben a dolgokban. De egy valamit elfelejtettél. Hogy csókolózni akar. Nézd, milyen érzéki…
- Nem.
- Dehogynem.
- Mikor.
- Egy pillanattal ezelőtt. Nem láttad, hogy lesütötte szemét, majd valamit mutogatott az ujjával?
- De. Valamit magyaráz.
- Igen, magyaráz. Finom mozdulatok, lágy beintés, ahogy te is mondtad… - az Arc megmerevedett, kis híján kiesett a tánc ritmusából.
- Mi az?
- Coruscanti bűvölet.
- Az meg mi?
- A virágnyelv egy fajtája. Tudod, vannak világok, ahol ha virágot adsz valakinek, a gesztusnak külön jelentése van.
Dia bólintott.
- A hagyomány emberi eredetű. Az eloldalgás egy remek módja.
- Érdekes megközelítés… mindenesetre, a coruscanti bűvölet is valami ilyesmi. A tehetősebb coruscantiaktól és azok ismerősi köreitől származik. Még a Birodalom előttről származik, bár sokan nekik tulajdonítják a dolgot. Mindenesetre, Lara azt próbálta elmutogatni: „Szabad a csók!” Csak éppen Donos nem tudhatta, mire akart célozni vele.
- És ezért vagy ilyen riadt?
- Hát, igen. Lara mindig ilyen, amikor jókedvű, amikor rosszkedvű… néha az a benyomásom támad, hogy a Coruscantról származik. Ugye tudod a „Ne érints meg!” testbeszédét?
Dia bólintott.
- Lara mindent tud a Coruscantról. Túl sokat egy olyan emberhez képest, aki csupán pár hete él itt. És az az incidens a Galaktikus Múzeumban – hogyan is hívta az az öregember?
- Edallia Monotheer?
Az Arc meglepetten nézett rá.
- Honnan tudod?
- Egy régi trükk, még a rabszolga időkből. Táncosként, mindenki nevét meg kellett jegyeznem, aki a gazdámnak bemutatkozott, ha pedig nem sikerült… arról inkább ne beszéljünk.
- Sajnálom. – Az Arc bocsánatkérően távolabb húzódott Larától. – Valahogy mindig itt lyukadunk ki.
- Nem a te hibád – suttogta a twi’lek. – Nem tudom túltenni magam rajta. Néha mondok olyanokat, melyek emlékeztet másokat arra, hogy mi voltam – holott csak nekem kéne emlékeznem rá. – Bánatosan felsóhajtott. – Szóval, mit akarsz tenni Larával? Megkérdezed, honnan ismeri a bűvöletet?
Az Arc megrázta a fejét, majd összeérintette arcukat.
- Majd benyújtok egy kérvényt a Köztársasági Hírszerzésnél.
- De még nem most – mondta Dia.
- Igen. Még nem most.


A tánctól pár száz méterre, Wedge felszaladt a YT-1300-as rámpáján. Csörgés és dörgés vágott végig a belső téren, Csubakka szavaival tarkítva, amúgy semmi sem vegyült bele a munkazajba.
A pilótafülkében találta Han Solót. Leült mellé a másodpilóta székébe.
- Azt hittem, a pilótáiddal vagy – jegyezte meg Solo. Nem fordult Wedge felé, tovább pillantott az ablakon kifelé. Az alkatrészekkel teleszórt padló végében ott állt az őket a csillagoktól elválasztó határolómező, mely mögött a csillagok sziporkáztak.
- Benéztem hozzájuk. De nem maradtam sokáig, mert az zavarja a kölyköket.
Solo halványan elmosolyodott.
- Értem, mire gondolsz. Régen én is közéjük tartoztam. Ha mostanság belépek, mindenki elhallgat. Nem is tudom, mikor vállaltam el a munkát, ami ennyire mássá tett. Kívülállóvá.
- A magasabb rangúak már csak ilyenek. Valakik, akik az átlag számára kívülállók maradnak.
- Gondolom.
Fémes csattanás rekesztette be a társalgást. Egy elnyújtott, artikulálatlan üvöltés követte a hanghatást.
- Ugyanúgy rühelli ezt az ócskavasat, mint én – mondta Solo, Csubakkára célozva ezzel.
- Miért?
- Mert azokon a dolgokon kívül, amiket említettem, tényleg hasonlít a Falconra, és ettől honvágyam támad.
- A Falcon vagy Leia?
Solo megvakarta az arcát, ezzel félresöpörve fáradtságának jeleit. – Mindkettő?
- Nem értem, miért hagytad a Rebel Dreamen, amikor Leia elindult arra a diplomáciai küldetésre. Maradhatott volna a Mon Remondán is.
. Mert… nem is tudom… - Han a végtelen űrre bámult. – A Falcon a legértékesebb számomra. A legértékesebb dolog. Természetesen Leia a legfontosabb személy, és hogy a két számomra legfontosabb ugyanazon a helyen tartózkodik, megnyugtat.
- Tehát rábíztad a legfontosabbat a legfontosabbra.
- Valami olyasmi. Na meg, hogy Leia emlékezzen rám.
- Amennyiben elfelejtene.
- Néha úgy hiszem, el is felejt. – Solo egy pillanatra szünetet tartott, majd halkabbra fogta hangját. – Nem érdemlem meg őt, és egy napon erre ő is rájön. Amikor távol van tőlem, azt hiszem. Lehet, hogy ma van az a nap. Lehet, hogy ma mindent elfelejt.
Wedge megrázta a fejét.
- Han, ez baromság.
- Nem, nem az. Leia egy magabiztos nő, célokkal. Az Új Köztársaság húzóembere. Nélküle, nem lenne otthonom. Csak egy sármos jöttment vagyok hozzá képest. És egy napon megunja a sármomat, azután pedig már semmivel sem szolgálhatok neki.
- Tudod – kezdte Wedge -, én magam nem tehetem meg, de megkérhetem Csubit, hogy jöjjön fel, és verjen félholtra téged azért, amit most mondtál. Aztán majd rájössz, mennyire nincs igazad.
Solo megengedett magának egy vigyort.
- Ezért jelentkeztem a Zsinj elleni hadjáratra. Először azt hittem, azért, mert megdöbbentett a kegyetlensége a védtelen világokkal szemben. Utcagyerekként el tudom képzelni, mit érezhettek az egyszerű emberek, mikor látták a turbólézereket, amint szétlövik a földjüket. Vagy, jelentkezhettem azért is, hogy megmutassam Leiának, igenis helyem van a terveiben. Most azt kívánom, hogy Zsinj csússzon csak ki a markunkból, Leia pedig félbehagyva a diplomáciai utat, hazatérjen, és minden olyan legyen, mint régen. Ha tudná, miket beszélek, rögtön elszégyellné magát.
- Amit érzel, természetes dolog. Nekem pedig van egy három részből álló ötletem, miképpen juttathatlak vissza a régi kerékvágásba.
Ez már felkeltette Solo érdeklődését; találkozásuk óta első ízben.
- Hogyan?
- Első lépés. – Wedge megnyitott egy komcsatornát a másodpilóta kezelőpultján. – YT-1300 a hídnak, itt Antilles parancsnok. Kapcsolják le a villanyt a Gamma Egyes dokkban.
Pár pillanattal később minden elsötétült. Csubakka felől egy helytelenítő üvöltés hallatszott.
- A határolót is, híd – tette hozzá Wedge.
A mező előttük kihunyt, ami teljes sötétséget eredményezett, csupán a csillagok világítottak körülöttük. Egy tökéletes, igazinak tűnő csillagvizsgálóban ültek.
Solo, aki a sötétedés során elhallgatott, kicsivel később megszólalt:
- Ez remek. Talán igazad van. Mi a második lépés?
- Nem te vagy az egyetlen, aki meggondolatlanná vált. A tervem, hogy zendülést szervezet a Mon Remondán, és elfoglalom a hajót.
Solo kurtán felnevetett.
- Te, mint felkelő? Erre befizetek.
- Csak hívd ide a vukidat, és megmutatom.


Donos és Lara a tiszti kávézóban járt.
Az asztalok, amik általában sorokba rendezve húzódtak, most cikcakkosan elhelyezkedő négyzetekbe lettek tolva. Ezt leszámítva minden olyan volt, mint egy rendes nap – a maradékok itt-ott az asztalokon hevertek.
A legközelebbi, szabakklapokkal telezsúfolt asztalhoz sétáltak, aminél a parancsnokuk ült Solo tábornok és vukija társaságában.
- Bocsásson meg, uram – kezdte Donos -, utálok félbeszakítani valakit…
- Minek nevezett? – pillantott fel Wedge.
- Uramnak… uram.
- Ki szerint vagyok én úr?
Donos Larára pillantott, aki ugyanolyan értetlenül állt a dolog előtt.
- Wedge Antilles parancsnok, az Új Köztár…
- Nem, nem, nem. Ha én parancsnok volnék, rangjelzést viselnék, nemde?
Ez így igaz; Wedge nem viselt kitüntetést.
- És mi az – folytatta Wedge -, amit maga hord? Csak nem egy hadnagyi rangjelzés?
- De igen, uram…
- Vegye le.
- Így van, levenni – helyeselt Solo.
- Hajrá.
Donos lehúzta a dzsekijéről a kitüntetést, Lara ugyanígy tett.
- Így már mindjárt jobb – mondta Wedge megenyhülve. – Várjunk csak. Hol az asztromech droidja?
Donos pár pillanatig eltöprengett a válaszon.
- Nem hinném, hogy a válasz kielégítené, uram. Avagy nem-uram. Ahogy tetszik.
- Jól hiszi, nincs kielégítő válasz a kérdésre. Az asztromechek a galaxis legszorgosabb teremtményei, rájuk fér egy kis pihenő. Egyetért, nemde?
- Ööööö… igen.
- Nagyon jó. Akkor mars kifelé, meg ne lássam az asztromechje nélkül. – A szabakklapok felé fordult. – Új leosztás. Ki száll be?


Amikor az Arc asztromech droidja társaságában belépett a kávézóba, az már félig megtelt emberekkel. Ráadásul a hangzavar is felerősödött; a legtöbb asztalnál beszélgetések és kártyázók biztosították a zajt. Néhány kávézói dolgozó italokat és rágcsálnivalót szolgált fel, és néha váltott pár szót a vendégekkel. Pár kemény szót. Amilyen hangnemben rendes esetben nem lenne illendő beszélni velük. A vendégek mind tisztek voltak, ruhájuk még rangjelzés nélkül is elárulta rangjukat.
Csubakka feléjük integetett. Dumás gurulni kezdett arrafelé.
Wedge a kártyái fölött felpillantva az Arcra nézett.
- Ő itt Garik Lorannek néz ki, de vele van az R2-ese, és nem hord rangjelzést. Azt hiszem, megfelel.
- Köszönöm… ööö… valaki aki Wedge Antillesnek néz ki.
- Meglepően gyorsan rájött – mondta Wedge. – Egy másodperc, szép eredmény. Dumás, egy hűvöset kérnék.
A droid fején egy trapéz alakú nyílás vált láthatóvá, amiből pöfögve hideg levegő tört elő egy hideg, lecsapódott harmattal teli üveg társaságában. Wedge a szabad kezével megragadta az üveget, és maga elé rakta az asztalra.
- Kösz, Dumás. Kösz, valaki-aki-úgy-néz-ki-mint-az-Arc. Mára ennyi. – Visszafordult a kártyázók felé.
- De hát nem is tudott erről, ugye? – kérdezte az Arc. – Dumás ezt nem magának tartogatta.
- Úgy nézek ki, mint az osztagparancsnok. És mindez felruház pár különleges joggal.
- Ez volt az utolsó alkalom.
- De ne felejtse el visszaküldeni, ha újra megtelik pár üveg frissítővel.
A többiek, akik az asztalnál ültek – Solo tábornok, Csubakka, Todra Mayn kapitány, Gavin Darklighter és Asyr Sei’lar – felröhögtek.
Az Arc elfordult tőlük.
- Menj, és készülj fel a legrosszabbra – mondta Dumásnak. – Úgy látom ki, különleges estének nézünk elébe.


Wedge anonimitásra buzdító mozgalma csendesen söpört végig a Mon Remondán. Egy szolgálatban lévő dolgozó sem utasította el a dolgot. A tömeg előbb a kávézóban gyülekezett, de később egyre több helyet hódítottak meg maguknak.
És sehol a Mon Remondán, egy rangjelzés sem csillant fel a világítás fényében. Donos, Lara társaságában végigsétálva a az emberek és más fajok sokaságán, a sors valami furcsa viccének hitte az elé táruló képet. Koyi Komad kártyázott Onoma  kapitánnyal, akinek arcán ugyanolyan elszántság tükröződött, mint egy-egy X-szárnyú a TIE vadász elleni harc során a pilótákén. Csubakka két tiszttel birkózott puszta ököllel. A két dolgozó hamarosan a padlóra került, de azok csak derűsen mosolyogtak és nevetve dörzsölgették fájó tagjaikat.
Asztromechekek tartózkodtak a sarkoknál, egymással boldogan csivitelve és trillázva, ügyet sem vetve a körülöttük lévőkre. Donos és Lara R2-esek és R5-ösök raját látta keréknyomokat maguk után hagyva arrébb gurulni. Corran Horn Füttyöse vezette a díszes kompániát, Wedge Kibice mögötte, mindannyian izgatottnak látszottak.
Füttyös és Kibic előzgette egymást az élen haladásért, majd elérkeztek egy célvonalhoz, és amint áthaladtak rajta, üdvrivalgás és lárma töltötte be a kávézót.
Donos hallotta Horn hangját kitűnni a zajból.
- Megmondtam, én megmondtam. Tehetsz akármilyen akadályt elé, Füttyös átlépi azokat.
- Ha nem lennék már amúgy is bolond – mondta Donos -, azt hinném, hallucinálok.
- Micsoda logika – morogta Lara. – Ha csak egy százalékig is őrült lennél, nem hallucinálnál. Ha száz százalékig, akkor pedig biztos lennél benne, hogy ez a valóság. Ötven százaléknál, azaz a te esetedben, amit látsz, megkérdőjelezhető.
- Ez nem fair. Ha most visszamennénk a társalgóba táncolni, leállnál a szekálással?
- Le. – Bólintott Lara. – Pedig olyan jól esett.


A mozgalom aznap estétől egészen másnap estig tartott, és a hátrahagyott szeméten kívül a takarítók elégedetlen horkantásai jelezték az utókornak, hogy mi történt itt nemrég.
Solo és Wedge a szabakkparti túlélői közt ültek.
- Mennyei játszma volt, Wedge-Antillesnek-látszó-valaki – dörzsölgette a szemét Solo. – De kérlek, áruld el, mi a harmadik lépés.
Wedge egy olyan vigyort villantott Hanra, amit egy bothaitól tanulhatott el.
- Zsinj ellen vonulunk, és legyőzzük őt.
- Zseniális terv, már most imádom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése